Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt kan hända i den här föreställningen

Foto: Mats Bäcker
Alma Huss, Tuva Huss, Catrine Lindell, Göran Utas, Sofia Wittmark, Sofia Nord.
Foto: Mats Bäcker
Sepideh Khodarahmi, Ronya Basaran Tosun, Luthando Jamda och Maria Wärme.
Foto: Mats Bäcker

”Tuma” är ett samarbete mellan Unga Klara och Mosaikteatern.

Maria Edström ser en sprakande fusion av variation och mångfald.

RECENSION. Redan i Unga Klaras foajé presenterar sig familjen med buller och bång, pratar i mun på varann och avbryter. Huvudpersonen 8-åriga Tuma ska med sina två mammor Maia och Kimmen som är ihop, pappa Luthando, mormors pojkvän, brorsan Nino och tvillingarna plus kusinerna berätta historien om Tuma. 

Tuma är besatt av rymden, svarta hål och stora smällar, Nino av insekter och styr upp alla med sina omständliga påpekanden om däggdjurs beteenden. Mamma Maia är rullstolsburen, kusinerna har Downs syndrom och vännen Catrine kortväxt, pappa pratar gärna engelska och mormors kille har flätor. Variation och mångfald är bara förnamnet i denna sprakande fusion mellan Unga Klara och Mosaikteatern, en teater där funktions-varierade arbetar med scenpedagoger. 

Väl inne i salongen med scenograf Jenny Kronbergs stora svarta cirkel till scengolv liksom mitt i universum med stora meteoriter hängande i det höga taket ligger Tuma, denna andra premiär spelad av Ronya Basaran Tosun, i sjuksängen med en droppflaska som lyser blått och magiskt. Tuma är sjuk, allvarligt sjuk och alla på sjukhuset bara sticker och undersöker hela tiden. 

Ronya Basaran Tosun.
Foto: Mats Bäcker

Samtidigt är alla andra hos mormor som också ligger på sjukhus, hos Tuma finns bara tvillingarna som för dagen utklädda till tvättbjörnar klagar över dåligt wifi. ”Varför vi är tvättbjörnar? Skit i det du, så lever du längre!”. Alma och Tuva Huss är helt ljuvliga som krassa ungdomar och vill gärna retas och låtsas sätta tänderna i Tumas marsvin Ingegerd. 

Tuma får nog, hon vill till mormor och tar i rymningen från sjukhuset med sin trasdocka som plötsligt blivit enorm, stöter på Karon som tutar i sin lur - ”jag har en beställning på leverans här” - allt kan hända i detta teaterns och fantasins parallella universum.

Mycket är väldigt roligt i Gustav Deinoffs uppsättning, som popbandet med kusinerna ledda av den fabulösa Catrine Lundell, som inte alls vill åka till Hades utan hellre till Eskilstuna och spela. Men mycket är också väldigt allvarligt. För det handlar ju om döden på olika vis; ett barns möjliga, en mormors definitiva (Evabritt Strandbergs inspelade röst som mormor i världsrymden går inte av för hackor!) och ett marsvins nästan lika sorgliga död. 

Och alla dessa variationer i hur att vara människa smälter bara in och är inte alls ett självändamål.

Det som på typiskt Unga Klara-vis kan te sig kaotiskt och spretigt formar ändå en struktur och en mening. Föreställningen, fylld med sång och rörelse, rymmer ett slags musikalens sentiment, där Mikael Karlssons musik och koreografen Sindri Runuddes skapar moment av ett ordlöst gestaltande som berikar – icke blott ett illustrerande avbrott. 

Och alla dessa variationer i hur att vara människa smälter bara in och är inte alls ett självändamål - det ”handlar” inte alls om det. Det här är en teaterföreställning för alla från sju år och uppåt om att leva och dö. Helst inte som barn men mycket sannolikt som gammal. Det där som är för alla lika. 

Som mormors sång till Tuma slutar:

”Sugas in och spottas ut. Allting ska bli bra till slut.” 


TEATER

TUMA

Av och regi Gustav Deinoff 

Dramaturgi Åsa Lindholm 

Koreografi Sindri Runudde 

Scenografi Jenny Kronberg 

Kostymdesign Jasminda Blanco 

Maskdesign Eva Rizell 

Kompositör och ljuddesign Mikael Karlsson

Ljusdesign Mira Svanberg

Attributmakare/rekvisitör Sofia Andersson

Barnansvarig Stina Karlsson 

Dramaturgi Erik Uddenberg
Med Eliah Lilja, Mila Castro, Ronya Basaran Tosun, Alma Huss, Amaya Hammarberg, Eira Castro, Ernesto Vera-Zavala, Tuva Huss, Vera Diop, Klas Lagerlund, Sepideh Khodarahmi, Luthando Jamda, Maria Wärme, Catrine Lundell, Roberto Gonzalez, Victor Ström, Daniel Ennart, Göran Utas, Hannes Gradén, Malin Nord, Niklas Hjelmvik, Sofia Wittmark och Wilma Kinnman.

Inspelad röst/mormor EvaBritt Strandberg
Unga Klara i Stockholm i samarbete med Mosaikteatern

Från 7 år

Speltid 1.15


Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida.


Lunch med Montelius: ”Utan hänsyn”

https://embed.radioplay.io?id=114675&country_iso=se

KULTURPODD. Så känns det att vara med i Marianne Lindberg De Geers dagböcker. Så hanterade Annika Hallin sin förekomst i Lars Noréns dagböcker. Dessutom – kända personers oväntade cv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.