Ur "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt WanseliusUr "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius
Ur "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius
Dan Ekborg och Marie Göranzon i "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt WanseliusDan Ekborg och Marie Göranzon i "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius
Dan Ekborg och Marie Göranzon i "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius
Ur "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt WanseliusUr "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius
Ur "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius
Ur "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt WanseliusUr "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius
Ur "Besök av en gammal dam". Foto: Bengt Wanselius

Alla kan köpas för pengar i "Besök av en gammal dam"

Publicerad

Marie Göranzon drar in på Stockholms stadsteaters stora scen. 

Loretto Villalobos ser en uppsättning som inte riktigt bränner till.

RECENSION | TEATER. Friedrich Dürrenmatts pjäs "Besök av en gammal dam" kan ses som ett laboratorieexperiment där den lilla staden Güllen är petriskålen och den stenrika Claire Zachanissian är det virus som smittar dess organism, invånarna. Är den miljard som hon lovar den konkursbelagda staden en tillräckligt stor muta för att invånarna ska kringgå alla sina principer och mörda ungdomsälskaren Alfred Ill? 

Frågan är retorisk, svaret är ja. Claires replik ”Världen gjorde mig till hora, nu gör jag den till bordell” ekar genom hela pjäsen. Alla kan köpas för pengar och Güllenbornas gula lackskor blir en symbol för hur välstånd korrumperar. 

 

LÄS MER – Loretto Villalobos: Loa Falkmans misär är helt enastående

 

Men i Katrine Wiedemanns uppsättning bränner dilemmat aldrig riktigt till. Scenlösningarna är minimalistiska, till största delen markerade av Mats Öhlins ljussättning. Ibland bärs möbler in, en gång en hel skog. Det är en överstiliserad estetik som väcker associationer till Brechtianska distanseringseffekter. Invånarna, som mer är representanter för olika samhällsfunktioner än fullfjädrade karaktärer (polisen, borgmästaren, läraren, prästen) lismar och smörar som karikatyrer i en tecknad serie. Om denna samling individer är utsatta för den svåraste moraliska prövningen i sina liv så verkar konsekvenserna rinna av dem som vatten på de där gula lackskorna. Yvigheten förhindrar att texten får fäste och tragikomedin går mest på tomgång.

Monstret är en människa

Den stora behållningen är Dan Ekborg som Ill och Marie Göranzon som den gamla damen Claire. Paret rör sig i dramats epicentrum och tillåts vara både intressanta och komplexa. Ekborg i manstofs är en modern kristusgestalt, fylld av skuld, förlikar sig motvilligt med sitt öde. Marie Göranzons Claire är både tillgjord och grotesk i sin nyrika klädstil. Och när hon på tu man hand får möta sin forna älskare Ill lyser stråk av sårbarhet och blottar att monstret är en människa. Om man bara hade fått se mer av de två.

 

Teater

Besök av en gammal dam

Av Friedrich Dürrenmatt

Översättning Britt G Hallqvist

Regi Katrine Wiedemann

Kulturhuset stadsteatern, Stockholm

Speltid 1.45 t.

 

Loretto Villalobos är kritiker på Expressens kultursida.

 

Loretto Villalobos
Loretto Villalobos
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag