Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnorna får köra bil – men fängslas fortfarande

Bild från video som saudiarabiska organisationen Change.org släppt för att protestera mot lagen mot att kvinnor får köra bil Foto: AP/CHANGE.ORG
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN Foto: ÅSE BENGTSSON HELIN

I dag blir det tillåtet för kvinnor i Saudiarabien att köra bil. 

Samtidigt har regimen fängslat minst 12 människorättsaktivister under de senaste veckorna, skriver Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAUDIARABIEN | KOMMENTAR. Den 24 juni blir det tillåtet för kvinnor i Saudiarabien att köra bil. Under våren har det öppnats flera körskolor för kvinnor.

Ett viktigt steg för kvinnors rättigheter i Saudiarabien och en seger för de aktivister som länge krävt just en sådan förändring. 

Förbudet att köra bil har länge varit det mest omtalade exemplet på att landet suttit fast i en gammaldags, patriarkal och starkt hierarkisk samhällsstruktur.

Saudiarabien arresterar människorättsaktivister

Men hur ska man egentligen tolka de nya reglerna? Betyder de att Saudiarabiens makthavare är redo att på allvar förändra samhällsstrukturen? Eller är de en enkel eftergift för att slippa kritik på andra områden?

Tyvärr tyder mycket på det senare.

Bara under de senaste veckorna, samtidigt som körskolorna för kvinnor har slagit upp sina dörrar, har minst 12 människorättsaktivister arresterats av saudiska myndigheter. Paradoxalt nog är flera av dem aktivister och företrädare för organisationer som krävt att lagarna mot kvinnors rätt att köra bil ska upphävas.

 

LÄS MER – KARIN OLSSON: I mörkrets hjärta får man inte twittra 

 

För sådana kampanjer har under lång tid funnits även inne i Saudiarabien. De första protesterna inleddes redan under 1990-talet och på senare år har det skapats flera nya kampanjer på nätet, med namn som #Oct26driving, #Right2Drive and #IAmMyOwnGuardian.

Kvinnor måste ha förmyndare

Flera av grupperna har haft en bredare agenda och protesterat mot hela det patriarkala saudiska samhällssystemet, inte minst lagarna som säger att kvinnor måste ha en manlig förmyndare.

Och även om den kanske tydligaste symbolen för kvinnoförtrycket nu försvinner finns de flesta lagar som de saudiska myndigheterna använder för att förtrycka befolkningen kvar.

Förra året publicerade FN:s rapportör för mänskliga rättigheter, Ben Emmerson, en rapport som var stenhårt kritisk mot utvecklingen. Han beskrev hur Saudiarabien systematiskt använder anti-terrorlagar för att ”kriminalisera ett brett spektrum av fredliga uttryck, som myndigheterna anser vara ett hot mot den nationella enigheten eller att de underminerar statens rykte och position”. Bloggare, författare och journalister åtalas av den enda och banala anledningen att de uttrycker sig kritiskt mot staten.

 

LÄS MER – Här går kvinnor i Saudiarabien på fotboll för första gången 

 

Loujain Al-Hathoul och Aziza Al-Yousef stämplas som förrädare

Och på flera punkter har förtrycket ökat.

Inför den 24 juni har de statligt kontrollerade medierna stämplat flera människorättsaktivister som förrädare. Bland dem finns Loujain Al-Hathoul och Aziza Al-Yousef, båda välkända försvarare av kvinnors rättigheter, och Eman Al-Nafjan, skribent på nätplattformen Saudiwoman's Weblog. 

Det är uppenbart att den saudiska regimen tagit ett viktigt steg när man nu häver förbundet mot kvinnors rätt att köra bil. Men de politiker som nu hyllar den saudiska regimen måste också se att landet ännu inte har tagit ett enda steg mot större demokratisk öppenhet. Och de bör fundera på vilken strategi som är bäst för att regimen ska förändra mer. Kan handelspolitiken användas som påtryckningsmedel? Vilka politiska medel skulle fungera?

Det avgörande just nu är att Saudiarabien fortfarande fängslar aktivister för kvinnors rättigheter.

 

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!