Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sara Abdollahi

Trots gränsvakter för miljarder vill han ut i strid

Flyktingar vid gränsen mellan Turkiet och Grekland flyr från tårgas.Foto: Magnus Falkehed / Expressen
Sara Abdollahi.Foto: OLLE SPORRONG

Sara Abdollahi kommenterar moderatledarens faiblesse för jaktkläder.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det kan tyckas självklart att ledande politiker i tider av kriser som drabbar utsatta människor mäktar ta ansvar. Stefan Löfven försökte en gång när han i solidaritet med människor på flykt inför ett hav med hoppfulla människor höll sitt berömda tal 2015: ”Mitt Europa bygger inte murar. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig”. 

För att sätta press på EU har Turkiets president Erdogan valt att öppna gränserna mot Grekland. Grekland har stängt sina. Situationen är minst sagt kärv med grekisk polis som skjuter tårgas, en människa har skjutits till döds efter att ha försökt korsa gränsen.

I det läget valde Moderaterna att på sin officiella Facebooksida dela en bild på partiledaren Ulf Kristersson poserande i jaktmundering. Den blå texten lyser starkt och stolt över hans korsade armar. Texten lyder: ”Stärk gränsen”. Undertexten är: ”Flyktingkrisen 2015 får aldrig upprepas. Sverige måste stödja Greklands arbete med att skydda EU:s yttre gräns.” 

Ulf Kristersson poserar.Foto: MODERATERNA

På samma sätt som Löfvens en månad senare bröt sitt löfte, den där muren skulle trots allt byggas, raderades också hastigt bilden på Kristersson. M-ledarens presstab påstår att det handlar om en friluftsbild ute i skogen och att den inte har något med jakt att göra. Och själv har han avböjt att kommentera.

Att en sådan välproducerad bild av misstag skulle hamnat fel är svårt att tro på. 

Själv tänker jag på hur EU under de senaste åren har tillsatt ytterligare 10 000 gränsvakter. Och det är inte gratis. Bidraget till Fontex har ökat mer än någon annan EU-myndighet, närmare bestämt med 11,3 miljarder kronor. Men trots alla EU-miljarder till vapen och bevakning av gränser kände sig Kristersson uppenbarligen manad att också själv dra ut i strid för att försvara unionens gränser. 

Med denna information i bakhuvudet kan man fråga sig: Vad fan får jag för pengarna?

 

Sara Abdollahi är medarbetare på Expressens kultursida.