Ellen Bryttmar som Darth Vader. Foto: Erika Berglund
Ellen Bryttmar som Darth Vader. Foto: Erika Berglund

Sanningen om Lucasevangeliet

Publicerad
Uppdaterad
Jan Gradvall håller upp ett lekfullt lasersvärd mot Lars Berges dystopiska damoklessvärd angående Star wars.
Fördömande av amerikansk populärkultur har varit en svensk paradgren sedan 1970-talet.
Vi har fått lära oss att ondskan kan vara förklädd till tecknade ankor utan byxor, discodansare utan gitarrer eller VHS-kassetter fyllda med videovåld.
Och de som måste räddas från allt detta är alltid ”våra barn”.
Ändå nåddes en ny bottennivå i denna genre förra veckan när Lars Berge i Svenska Dagbladet 21/3 kallade George Lucas rymdsaga Star wars för ”ett instrument för tankekontroll”.
I en text som var ett plockepinnbygge av obefintlig research och mikrovågsupptinad barnpsykologi kallades Star wars dessutom för ”könsstereotyp rymdaction”.
Vi kanske ska börja där.
George Lucas rymdsaga är nu inne på sitt 34:e år. Varje vecka kommer det nya avsnitt av den tecknade Clone wars, den senaste utökningen av Lucas mytologi.
I de första tre långfilmer som spelades in, vilka har lägst status hos dagens barn, leds rebellstyrkorna av prinsessan Leia.
I andra sagor väntar prinsessor på att bli räddade. Prinsessan Leia, däremot, är utbildad i militär strategi och disciplin – är mycket smartare än Han Solo och Luke – och är en av galaxens skarpaste prickskyttar.

Den kanske viktigaste rollen i hela Star wars-mytologin innehas av drottning Amidala, mamman till tvillingarna Luke och Leia. Hon klär sig i stora tygstycken, ”för att lättare kunna röra sig i närstrider”. Hon har också sin Blaster, en supercool pistol som avfyrar plasma.
I den tecknade Clone wars – nu uppe i 25 avsnitt – är den sfinxlika Ashoka Tano lika skicklig med sitt laservärd som Anakin Skywalker.
Varför George Lucas valt att ha starkare kvinnoroller i Star wars än i den manliga äventyrstradition som Hollywood är känt för vet vi inte. Men en anledning kan vara att George Lucas tre adoptivbarn alla är döttrar.
Att så många av Star wars-karaktärer bär mask gör dem också lätt att kliva in i.
Jag har varit på flera Star wars-barnkalas. Hälften av alla som klär ut sig till Darth Vader har varit flickor.
Den enda jag hört talas som klätt ut sig till Luke var en flicka.
Alla filmkritiker hatar åtminstone fem av de sex Star wars-långfilmerna – på rätt goda grunder – men det bästa sättet att som vuxen förstå George Lucas storhet är den tre kilo tunga uppslagsboken Star wars: The complete visual dictionary.
Vad det handlar om är inte filmkonst utan mytologi, en magisk låtsasvärld att kliva in.
Barn imiterar inte handlingen i filmerna. De lånar rekvisitan och skapar vidare själva.

Att beskriva Star wars-världen som amerikaniserad stämmer inte heller. Grundmoralen i Star wars är hämtat från österländsk filosofi, inte minst alla Yodas visdomar. George Lucas är född metodist (samma gren som Frälsningsarmén) men kallar sig själv i dag för metodist-buddhist.
Avsnitten av Clone wars börjar också med textskylten ”In the memory of Akira Kurosawa”, vilket gjort att jag fått försöka förklara för min sjuåriga son vem det är.
George Lucas har, förstås, även hämtat mycket från Tolkien. Den största inspirationskällan för Tolkien var i sin tur Kalevala. Det finska nationaleposet är känt för historier typ: slav förför flicka som visar vara hans försvunna syster, dödar sin fars baneman och till slut också sig själv.
Lars Berge i Svenska Dagbladet förfasar sig över den ”dysfunktionella far/son-relationen” i Star wars och avslutar med: ”Hur förklarar man för en femåring att den som vill döda Luke Skywalker är hans egen pappa.”
Frågan som krönikörens femåriga son bör ställa sig när han gör sitt fadersuppror är: ”Hur kunde min pappa inte känna till folksagor och Bröderna Grimm?”
För ordningens skull: Det är lika mycket Luke, sonen, som försöker sin döda egen far. Den som Darth Vader verkligen aktivt försöker döda är Leia, sin egen dotter.
Sug på det köttbenet, Sigmund Freud.
Och påståendet att George Lucas är en ond kapitalist som lurar pengarna av våra barn?
George Lucas har skrivit på för The giving pledge, en kampanj som innebär att USA:s rikaste människor skänker hälften av sina pengar till filantropi.
Hälften av de pengar som George Lucas tjänar på Star wars – hittills cirka 20 miljarder kronor – kommer alltså att gå till stöd för kultur, utbildning, forskning och hälsa.
Må kraften vara med honom.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag