Ulf Eklund, Kalle Westerdahl, Emil Ljungestig och Annika Hallin skrattar sig fördärvat åt eländet. Foto: Petra Hellberg
Ulf Eklund, Kalle Westerdahl, Emil Ljungestig och Annika Hallin skrattar sig fördärvat åt eländet. Foto: Petra Hellberg

Samspelt vittnar de om uppväxtens skräck

Publicerad

En efter en kommer de in i det stora rummet. Kastar generade blickar på varandra, sätter sig med stora avstånd på de svarta pinnstolarna som står längs väggarna. Där finns också tre tunga träbänkar, det är allt. Ja, ett obönhörligt vitt avslöjande ljus, också.

Sen, på bara ett ögonblick och utan att man riktigt förstår hur, formar de fem skådespelarna - Ulf Eklund, Annika Hallin, Emil Ljungestig , Anna Wallander och Kalle Westerdahl - ett "vi", en kör av anhöriga, ett "vi" som vuxit upp med supande, knarkande, galna föräldrar. Samspelt och intensivt vittnar de sen om uppväxtens skräck, oro, vrede, hämndkänslor och sorg men till sist också om förlåtelsen. Det är de anhöriga som klarat sig som talar, de som liksom har råd och kraft att förlåta.

 

Monica Wilderoth har fört över Susanna Alakoskis text från boken "April i anhörigsverige" till scenen. Man kan knappast säga dramatiserat, för här saknas dramatik i teaterns mening. Vittnesmålen är sönderklippta, med något enstaka undantag får ingen utsaga växa till en historia, skådespelarna växlar roller hela tiden, vi som avlyssnar vittnesmålen ska inte tillåtas försjunka i sentimental medkänsla med enskilda individer utan tvingas se strukturerna. Jag misstänker i alla fall att det är Monica Wilderoths avsikt, och misstanken stärks av ett ganska märkligt avsnitt i föreställningen där de anhöriga önskar sig ett bättre samhälle som satte de ihop en önskelista till julafton. Det är lätt att hålla med om önskemålen, det är inte lika lätt att bli övertygad om önskelistans dramatiska potential.

 

Det finns en bra fråga som går igenom hela föreställningen men som aldrig får något uttalat svar: Vad gjorde att du klarade dig?

Men undertexten är glasklar: den som talar med andra om sina erfarenheter klarar sig. Helt följdriktigt anordnar Stadsteatern samtal med publiken i anslutning till föreställningarna. Det är nog i de samtalen som den här föreställningens verkliga styrka kommer fram.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag