Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Salomon Schulman

Hon hade inte stått ut med dagens vänster

Rosa Luxemburg.
Foto: LEBRECHT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ ARCHIV FRIEDRICH/ IBL
Annika Strandhäll och Stefan Löfven.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Salomon Schulman.
Foto: OLLE SPORRONG

Den 15 januari är det 100 år sedan Rosa Luxemburg mördades. 

Salomon Schulman önskar att vänstern tagit hand om hennes idéarv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Rosa Luxemburg blev skändligen mördad av nazisternas förtrupper, en frikår som agerade med de makthavande Socialdemokraternas välsignelse. Den 15 januari 1919 blev hon skjuten och nedkastad i Landwehrkanal i Berlin. 

Denna revolutionära kvinna har aldrig fått något rättvist erkännande i den machomarxistiska världen. Hennes skarpa kritik av de diktatoriska uttryck som präglade bolsjevismen eller den socialdemokratiska eftergivenhetspolitiken möttes av förakt.

Vad hade blivit av denna bildade polemiska pionjär om historien tett sig annorlunda? Sannolikt hade hon i stället fallit offer för kommunismens kulor: Stalin kallade henne för en rotlös kosmopolit. Rosa Luxemburgs idéer var för farliga.


LÄS MER – Somar al Naher: Vänstern har kapitulerat

Bolsjevikrevolutionen

Hon kämpade för internationalism och vände sig skarpt mot all form av nationalism. Hon bekämpade krigshets i motsats till sin samtids socialdemokrater. Hon avskydde bolsjevikrevolutionen i Ryssland på grund av dess odemokratiska och dogmatiska karaktär.

Tveklöst hade hon tyckt att dagens ideologilösa socialism spelar i händerna på kapitalet.

Vad ser vi i nuets Sverige – förutom åtta populistiska partier som för varandras politik? Medan klyftorna i samhället vidgas talar politiker om klimatfrågan som en viktig skillnad dem emellan. Klass mot klass har förbytts till klimat mot klimat.  


LÄS MER – Nalin Pekgul: Vänstern har svikit kvinnorna i förorten

Intoleransens Sverige

Samhällets maktlösa, de utsatta, marginaliserade eller slavjobbens utbrända är dagens proletärer. Sorgens plyte kommer snart äta sig in i och drabba även medelklassen, medan maktens eliter självgott tvinnar sig samman bakom sina tomma paroller.

Rosa Luxemburg var inte den ”judehora” eller ”blodiga Rosa” hennes kollaborerande epok föraktade henne som, utan en lidelsefull agitator och en av de mest ypperliga politiska tänkare förra århundradet frambringade.

Skulle hennes rebelliska stämma överhuvudtaget kunna göra sig hörd i den repressiva intoleransens Sverige, numera behärskat av en mittenpolitrukers demokratur?LÄS MER – Anna Hellgren: Klimatet är visst en fråga om höger och vänsterSalomon Schulman är författare, barnläkare och medarbetare på Expressens kultursida.