Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkerhetstjänsten vet hur Navalnyj blev sjuk

Aleksej Navalny vårdas på sjukhus i Berlin efter att ha blivit förgiftad.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Stig Fredrikson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Stig Fredrikson kommenterar de nya uppgifterna kring Aleksej Navalnyj och FSB.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Medan Aleksej Navalnyj kämpar för sitt liv på sjukhuset i Berlin kommer det trovärdiga uppgifter om hur den ryska säkerhetstjänsten FSB övervakade hans rundresa i Sibirien innan han blev sjuk.

Navalnyj följdes hela tiden av civilklädda agenter och av övervakningskameror, enligt tidningen Moskovskij Komsomolets som citerar poliskällor.

Övervakningen av Navalnyj påminner mig om hur vi västkorrespondenter i Moskva brukade resonera på 1970-talet. Vi utgick ifrån att vi var ständigt övervakade av KGB. Våra bilar hade speciella nummerskyltar som gjorde oss lätta att följa, och när vi gick omkring i Moskva utgick vi ifrån att vi kunde vara skuggade. Men, sa vi oss, detta innebar ju att vi kunde känna oss helt trygga. Ingen risk för överfall eller rån, vi var ju i KGB:s händer. Och om det hände något, kunde vi ju utgå ifrån att det var KGB som låg bakom.

Det inträffade knappast att oppositionella förgiftades eller sköts ned på öppen gata.

I Vladimir Putins Ryssland är det också säkerhetstjänsten, numera under namnet FSB, som övervakar allt och alla. Därför har jag väldigt svårt att föreställa mig att FSB, eller någon gren av FSB, inte skulle ligga bakom attentatet mot Navalnyj. De övervakade ju varje steg han tog.

Men det finns en viktig skillnad i jämförelsen mellan sovjettidens KGB och dagens säkerhetstjänst. KGB agerade trots allt inom något slags regelverk som den totalitära makten hade ställt upp. Regimkritiker förföljdes, greps, ställdes inför rätta och skickades till straffläger. Men det inträffade knappast att oppositionella förgiftades eller sköts ned på öppen gata.

I Putins Ryssland däremot förefaller säkerhetstjänsten, eller olika grenar av den, kunna agera mer autonomt och utan spärrar. Den som vill röja en misshaglig regimkritiker ur vägen vet att det har skapats en anda av straffrihet för den sortens gärningar. Flera experter i väst anser till och med att attentat som det mot Navalnyj inte behöver vara beordrade från högsta ort. Den som ligger bakom vill kanske göra den högste ledaren en tjänst. Och riskerar knappast något straff.Stig Fredrikson är journalist och författare. Hans senaste bok är ”Ryssland utan Putin” (Carlsson 2019).