Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tystas nu Hongkongs viktigaste miljardär

Jimmy Lai.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES
Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Jojje Olsson skriver om ett nytt Hongkong där ingen längre går säker.

KULTURKRÖNIKA. Över 200 poliser deltog i måndagens plötsliga räd mot Apple Daily. Ägaren Jimmy Lai – som i gryningen greps tillsammans med en handfull chefer och sina sina två söner – fördes i handbojor genom kontoret. Först åtta timmar senare lämnade polisen med dokument och dataservrar.

Det var inte i Peking utan i Hongkong som dessa scener utspelade sig. Scener som var otänkbara för bara ett par månader sedan, men nu är det senaste kvittot på att kinesisk lagstiftning gäller här.

När Hongkongs nya nationella säkerhetslag infördes 30 juni – efter nästan ett år av våldsamma protester – garanterades att lagen endast är riktad mot ett fåtal personer som utgör direkta hot.

Få av Hongkongs invånare är så hatade i Peking som Jimmy Lai.

Men tillslaget tydliggör att lagen inte bara är utformad bara för våldsamma demonstranter. Den används i ännu större omfattning för att kuva det fria ordet, eller i rena hämndaktioner.

Få av Hongkongs invånare är så hatade i Peking som Jimmy Lai. Han är nämligen något så ovanligt som en prodemokratisk affärsman och miljardär, redo att riskera sin surt fördärvade förmögenhet snarare än att agera efter regimens morötter och piskor.

När Lai smugglades till Hongkong från södra Kina som tolvåring ägde han inte en pinal. Han jobbade sig upp från fabriksgolvet, och startade klädföretaget Giordano. Massakern vid Himmelska fridens torg 1989 gjorde honom också till en uttalad kritiker av kommunistpartiets ledning.

Lais klädimperium bojkottades snart i Kina, varpå han tog sina värderingar och gav sig in i medieindustrin. 

Utmaningar är alltså inget nytt för Lai, som på senare år fått såväl bostad som kontor attackerade med brandbomber. Så inte heller gripanden. Den nu 72 år gamla mediemagnaten har gripits två gånger tidigare bara i år, för att ha deltagit i otillåtna protester.

Det vore en smaskig hämnd för att ha kallat Kinas president Xi Jinping för historiens mest absoluta diktator.

Men det är annorlunda denna gång. Nu misstänks han nämligen för ”samröre med utländska aktörer”; en av den nya nationella säkerhetslagens gummiparagrafer som kan ge upp till livstids fängelse.

Lai har förvisso flera gånger vädjat till andra länder att hjälpa Hongkong. I fjol reste han till Washington och träffade USA:s vicepresident och utrikesminister. Men detta skedde innan säkerhetslagen – som inte är retroaktiv – trädde i kraft.

Icke desto mindre riskerar Lai nu föras över gränsen till Kina på nytt, denna gång för att ställas till svars inför regimens domstolar. Det vore en smaskig hämnd för att ha kallat Kinas president Xi Jinping för historiens mest absoluta diktator, och dessförinnan premiärminister Li Peng för ”den kinesiska nationens största skam”.


Människor i Hongkong stödköpte lösnummer av Apple Daily.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

Behandlingen av Lai är menad att kuva Hongkongs journalistkår på samma vis som fängslandet av Gui Minhai skrämde slag på stadens regeringskritiska förläggare. Liksom Gui så är Lam den största aktören inom sitt område, och har utländskt - brittiskt - medborgarskap.

Räden visar därmed att ingen meningsmotståndare längre är säker i Hongkong under den nationella säkerhetslagens tidevarv.


Jojje Olsson är journalist och författare, specialiserad på Kina. Han driver sajten Inbeijing.


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.