Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så stärks makten över medierna i Tjeckien

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tjeckiska regeringen försöker just nu göra sig av med chefen för public service-bolaget Czech Television Petr Dvořák. 

Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver om hur Tjeckien håller på att gå samma väg som Ungern och Polen när det gäller att ta kontroll över medier.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Vi känner alltför väl igen mönstret. En populistiskt färgad regering är inte nöjd med rapporteringen i medierna. Bilden av verkligheten måste korrigeras för att stämma överens med den bild som passar makten. Steg för steg monteras skyddsmekanismerna och oberoendet ned för att möjliggöra kontroll över innehållet.

Först ut var Ungern, sedan följde Polen och flera andra länder efter. Nu sker förändringar i ytterligare ett europeiskt land, Tjeckien, som kan få dramatiska konsekvenser. De senaste månaderna har min kollega Petr Dvořák, som är chef för det tjeckiska public service-bolaget Czech Television och också vice ordförande i European Broadcasting Union, drabbats av försök från regeringstrogna att påverka innehållet. Dvořák har fått signaler om att medarbetare borde sparkas, journalister som genom sin rapportering fördjupat bilden av vad som sker i nationen. Det är en rapportering som ofta avvikit från den bild som regeringsföreträdare velat ge. Att Czech Television har högt förtroende (62 procent) och en stor publik spelar i sammanhanget ingen roll, det viktiga är att ta kontroll över rapporteringen och därmed också den bild medborgarna får av vad som sker i samhället.

Den är uppenbart att makten har tröttnat på rapporteringen

Den är uppenbart att makten har tröttnat på rapporteringen, på de obekväma frågorna och vill ta kontroll över den bild som kablas ut. Petr Dvořák har blivit varse att han borde lämna sin post frivilligt och utan bråk men har valt att stå upp för sina medarbetare och deras rapportering samt företagets oberoende och sitter kvar. Det styrande partiet ANO med premiärminister Andrej Babiš i spetsen gör nu vad de kan för att få Czech Televisions styrande råd, som måste godkänna bolagets budget, långsiktiga plan och som tillsätter och avsätter vd, att agera för att flytta på Dvořák. Att detta sker just nu är ingen slump. De som styr vill ha en förändring före nästa val som sker i oktober. Hur går då detta till? Enklast genom att se till att rådet innehåller så många regeringslojala ledamöter som möjligt för att i nästa steg fatta beslut om att flytta på den verkställande direktören. För att det ska kunna ske måste 10 av 15 ledamöter i rådet stå bakom förslaget.

Ett försök att bli av med Dvořák skedde redan för några veckor sedan då ett antal regeringstrogna rådsledamöter på obefintlig grund väckte frågan om avsked. Resten av styrelsen sa nej den gången.

Men inom kort ska det tjeckiska parlamentet rösta om att byta ut fyra av de ordinarie ledamöterna eftersom deras mandatperiod löper ut i slutet av maj, de förslag på nya ledamöter som offentliggjorts visar på det styrande partiets ambition att politisera styrelsen. Kraven på vilka som kan bli aktuella för dessa poster är också tydliga. Du ska stå bakom det sittande styret. Med en ny styrelse på plats är det sannolikt bara en tidsfråga innan Dvořák blir av med sitt jobb. Flera av de personer som föreslagits som nya ledamöter har varit helt öppna med sin ambition att sparka inte bara Dvořák utan också ett antal journalister.

Här står grundläggande demokratiska värden på spel i ett land som gått från decennier av diktatur till en demokrati.

Det finns alltså skäl att vara djupt oroad över utvecklingen i Tjeckien. Det är bara några år sedan den tjeckiske presidenten Miloš Zeman satt på en presskonferens med en replika av en kalasjnikov på podiet med texten ”För journalister” skrivet på vapnet. Premiärminister Andrej Babiš, som är en av Tjeckiens rikaste personer, köpte successivt upp fria medier på sin väg fram till makten. Den oberoende organisationen Reportrar utan gränser konstaterar i sin senaste årsrapport att tjeckiska journalister upplever stora utmaningar, inte minst hot mot public service från de statliga kontrollorganen och smutskastningskampanjer. Reportrar utan gränser pekar också på de återkommande angreppen mot journalister från högt uppsatta officiella företrädare liksom problemen med en koncentration av mediemakt hos några få oligarker.

I en kommentar till den pågående utvecklingen i Tjeckien skrev organisationen Media Freedom Rapid Response i förra veckan att det som sker är ett försök att minska bolagets oberoende och ändra inriktning på nyhetsprogrammen i en mer regeringsvänlig kurs.

Kampen om Czech Television handlar förstås inte om en enskild person, utan om ytterligare ett europeiskt lands syn på pressfrihet och starka, oberoende medier. Här står grundläggande demokratiska värden på spel i ett land som gått från decennier av diktatur till en demokrati.


Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och ledamot i EBU:s Executive Board.Lyssna på ”Lägg ut!”

https://embed.radioplay.io?id=81690&country_iso=se

En podcast om journalistik och medieveckan – av Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. Varje fredag med en spännande gäst.