Så snurrar hans ord

Publicerad
Uppdaterad
Okej, jag kan vara sist i Sverige, men i går förstod jag Lill-Babs storhet.
Den här kultursidans forne redaktör Björn Nilsson skrev förordet till en av Lars Forssells artikelsamlingar, Brokigheten. Där förklarade han vad det var hos Forssell som han gillade bäst: ”hans oförsvurenhet, hans antikonformism, hans i sanning irriterande vana att kliva in på scenen från precis det håll han behagar”.
När Vasateatern i går firade Lars Forssells minne på hans 80:e födelsedag var det Monica Nielsen och Lill-Babs Svensson som stod för antikonformismen. Nielsen med suverän textbehandling och Lill-Babs med sångerna rakt från solar plexus.
Så var det för fägringens skull som man engagerat Magnus Carlsson, Peter Jöback och två andra yngre lovande musikalartister? Tror verkligen inte producenten att man kan fylla Vasateatern med good old litterär kabaré? När man lyxar med urmusikanterna Monica och Carl-Axel Dominique och urproffsiga Nielsen och Svensson på scen. Det tror jag.
Nielsen gör ”A.A. Milne In Memoriam”, Forssells minnestext och Puh-parafras med den tröstande andemeningen att författaren lever vidare. Lill-Babs sjunger ”Jag vill leva” och ”Vad blev alla vänner av” varpå Krister Henriksson läser ”Inte är det kärlek” ur diktsamlingen Förtroenden och det går att skära ut stora tårtbitar stämning i luften på Vasan.
När Arja Saijonmaa klär ut sig till glädjeflicka och sjunger ”Jag heter Hamburg” blir det bara dumt – en grimas.

För två veckor sedan skrev Annette Kullenberg (Expressen 30/12-07) i en artikel på den här sidan att var det ”något som utmärkte Forssell var det hans brist på hyckleri. Han såg igenom allt slags falskhet.” Det är hårt att kalla Saijonmaa eller den mallade musikalrösten för falsk, men Forssells texter kräver att man läst, förstått och (åtminstone i teorin) levt dem.
Det är den där opåklädda bakis-i-badrockskänslan man måste hitta, inte den stajlade brallans.
Krister Henriksson avrundade själv med ”Ett sista glas”. Han kan inte sjunga. Det var inte viktigt.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag