Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Så fräter SD sönder demokratin på Twitter"

Linus Bylund.
Foto: Sven Lindwall
Donald Trump.
Foto: Dan Cappellazzo / POLARIS POLARIS IMAGES

Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Linus Bylund kallar journalister för "nationens fiender" på Twitter.

Jens Liljestrand ser hur SD fräter sönder demokratin, en tweet i taget.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Riksdagsmannen Linus Bylund (SD), tidigare pressekreterare och stabschef för Sverigedemokraterna, var i går arg på journalister. Så pass arg, rentav, att han på Twitter släppte lös en fradgande tirad om att jag och mina kolleger ("de maktmissbrukande syltryggarna") var "denna nations fiender".

Man vill förstås mest hånskratta åt det grandiosa tonfallet från Herr Bylund, men skrattet fastnar i halsen. I Polen och Ungern försöker nationalistiska regimer begränsa pressfriheten, i USA hotar Donald Trump med skärpt förtalslagstiftning för att kuva den "lögnaktiga" pressen, i Ryssland och Turkiet är pressfriheten sedan länge reducerad till propagandamaskin.


LÄS MER: När SD talar klarspråk måste vi våga lyssna

Fräter sönder demokratin

När Bylund utnämner Sveriges journalistkår till "nationens fiender" följer han det beprövade brunsvarta manuskriptet: kan du inte kontrollera medierna (än), så kan du åtminstone brännmärka, hetsa och idiotförklara bort deras legitimitet.

Det är en förödande effektiv taktik: det är givetvis svårt för en reporter att förhålla sig objektivt till en politiker som systematiskt vräker skit över ens skrivbord.

Så fräter SD sönder demokratin, en tweet i taget.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra texter.