Så försöker kinesiska ambassaden tysta mig

Kinesiska armén vid militärövning i Xinjiang-regionen den 4 januari 2021.
Foto: STR / AFP TT NYHETSBYRÅN
Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

En kritisk artikel ledde till ett mästrande mejl från Kinas ambassad i Stockholm.

Jojje Olsson skriver om de förtäckta hoten som avslöjar regimens ömma punkter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det var inte första gången som jag försökte svartmåla Kina i svenska medier. Jag borde ta av mig mina av fördomar färgade glasögon, och göra något för att förbättra vänskapen mellan Sverige och Kina, snarare än att överanvända hjärnan i syfte att smutsa ner Kina och störa förståelsen mellan våra båda folk.

Budskapet kom via mejl, dagen efter att Expressen publicerade min text om olämpligheten att låta Peking arrangera vinter-OS år 2022. Avsändaren var den politiska sektionen vid Kinas ambassad i Stockholm.

Mejlet från Kinas ambassad i Sverige till Expressens Jojje Olsson.
Foto: Skärmdump

Att världens största diktaturs högsta politiska beskickning försöker tysta svenska opinionsbildare är förvisso ingenting ovanligt. I en rapport för tankesmedjan Frivärld i september i fjol, kartlade Patrik Oksanen 67 stycken offentliga yttranden på den kinesiska ambassadens hemsida 2018-2020, där enskilda personer, medier eller organisationer pekades ut.

Men att mejla klagomål eller förtäckta hot direkt till journalister är inte lika vanligt. Det bör därför ses som ett led i kinesiska myndigheters allt flitigare användning av digitala kanaler för att ömsom kabla ut propaganda, ömsom skrämma upp regimens meningsmotståndare världen över.

Sociala mediers bannlysning av Donald Trump – samt det totala fokuset på utvecklingen i USA i utländska medier och allmän debatt – får Peking att vittra blod. Samtidigt som Trump stängs av på Twitter och Facebook, så förbigår det inte kinesiska myndigheter att de själva via precis samma kanaler fritt kan förneka det pågående folkmordet i regionen Xinjiang.

I en särskilt uppmärksammad tweet i helgen menade Kinas ambassad i USA att den förda politiken i västra Kina gjort att muslimska kvinnor ”upphört vara bebismaskiner”. De känner sig nämligen numera så självständiga och frigjorda.

Den verkliga anledningen till att födelsetalen sjunker bland kvinnor som tillhör folkgruppen uigur i västra Kina är dock påtvingade steriliseringar och aborter, rapporterade bland annat Associated Press i somras.

Just ovanstående tweet raderades efter stor uppståndelse. Det hindrade dock inte Kinas ambassad från att posta samma länk med ny formulering – eller till skillnad från USA:s president tillåtas fortsätta använda sociala medier för att sprida desinformation om sina koncentrationsläger.

Vi instruerades i stället att läsa på om den historiska repressionen av samer i Sverige.

Även texten i Expressen som ambassaden reagerade på handlade om repressionen i Xinjiang. Där föreslog jag att de olympiska spelen inte ännu en gång borde hållas i en diktatur som driver politiska fångläger, dit omkring två miljoner muslimer tagits utan föregående rättsprocess.

”Det pågår ingen inlåsning av etniska minoriteter” i Xinjiang hävdade ambassaden i sitt mejl, trots nya uppgifter vid årsskiftet om hundratals nya fångläger i anslutning till fabriker, så att de inlåsta smidigare kan sättas i tvångsarbete.

Vidare framhölls situationen i Xinjiang som så fantastisk, att jag och Expressen rentav äventyrar de globala framstegen för mänskliga rättigheter genom att koppla samman utvecklingen i regionen med de olympiska spelen. Vi instruerades i stället att läsa på om den historiska repressionen av samer i Sverige.

Att Kina försöker tysta svenska medier verkar vara något vi får leva med. Den politiska viljan att göra något åt saken finns inte, oavsett hur obehagligt det ter sig i tider då allt fler utländska medborgare blir måltavlor för Pekings ambitiösa kampanj att tysta all kritik.

Men reaktionen mot Expressen visar även tydligt att situationen i Xinjiang och de kommande olympiska spelen är en särskilt öm punkt för regimen. Detta borde vara anledning nog att på riktigt börja diskutera en bojkott av nästa års vinterolympiad.


Jojje Olsson är journalist och författare, specialiserad på Kina. Han driver sajten Inbeijing. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=76834&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.