Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så drömde vanligt folk under Hitler

Charlotte Beradts "Drömmar i Tredje riket" är en klassisk skildring av människor som lever i en diktatur.
Foto: ARKIVBILD / ERSATZ
Charlotte Beradts "Drömmar i Tredje riket"
Foto: Ersatz förlag
Magnus Florin är författare, dramaturg och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: STEFAN TELL / BONNIERS

På trettiotalet samlade journalisten Charlotte Beradt förbjudna drömmar från det tyska folket. Magnus Florin läser en klassiker om vad en diktatur gör med den enskilda människan. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Charlotte Beradts "Drömmar i Tredje riket" är nattsidan av Viktor Klemperer. Det tredje rikets språk lät inte sömnen vara i fred. 

Beradt var tyskjudisk journalist i Berlin med yrkesförbud från 1933. Om nätterna uppsöktes hon av drömmar som hon inte såg som ämnade för Freuds divan. Hon anade att många i Tyskland vid denna tid drömde samma drömmar, det tredje rikets drömmar. Regimen tryckte sin stämpel på den sovandes panna. 

Hon började samla drömmar – från sömmerskan, mjölkbudet, grannen, mostern. En läkarvän kunde diskret be sina patienter. Noteringarna chiffrerades – partiet blev "familjen" och führern "farbror Hans". Över 300 drömmare fram till 1939, då hon flydde och kom till New York.

Kunde inte fråga Goebbels

Ett urval trycktes i en bokutgåva 1966 (uppmuntrad av Hannah Arendt) och en första nyutgåva 1981. Den gjorde "Drömmar i Tredje riket" till en klassiker i drömmarnas bibliotek och ett bidrag till totalitarismens historia. 

De höga officerarnas och centrala partifunktionärernas drömmar fattas här. Beradt kunde inte fråga dem som biträdde Goebbels hur de hade det i pyjamas och nattlinne. Istället är det mest vanligt folk som berättar. Matematiklärarinnan, fabriksägaren, juristen, grönsakshandlaren. Den övergripande berättelsen är hemsk – den speglar invänjningens metodiska maskineri, hur en undersåte blir till i gradvist identitetsberövande. 


LÄS MER: När svenska judar fruktade för sina liv 


Vardagens vanor vill tolka allt till det bästa, men natten vet bättre. Drömmen formulerar och förebådar. Den låter det otänkbara men snart verkliga uppträda i komisk eller grotesk gestalt – ibland på en varietéscen med führern i publiken. 

Drömmar om makt och erotik

Några drömmar rör makt och erotik – kvinnan som führern räcker ett flygblad med ena handen samtidigt som han med den andra smeker henne över ryggen. En sektion samlar "drömmande judar"  – panik och obegriplighet, i hemmet bor plötsligt några andra.

En läkare drömmer sig avskedad och mottagningsrummet kläs med taggtråd - då återkallas han för att behandla führern och han gråter av stolthet.

En kvinna ser operan "Trollflöjten" och vid det sjungna ordet Satan upptäcker en maskin att hon tänkte på führern. 

Sänglampan med sitt milda sken förvandlas till en skränande högtalare.

En man ser ungdomarna i Hitlerjugend marschera - de omringar honom plötsligt och ropar i kör: "Du ska bli vår gruppledare."

Ofta drömt: "Det är förbjudet att drömma och ändå drömmer jag."


SAKPROSA

CHARLOTTE BERADT

Drömmar i Tredje riket

Översättning Jesper Festin

Ersatz, 184 s.


Magnus Florin är författare, dramaturg och medarbetare på Expressens kultursida.