Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bör minnesmärket efter tsunamin se ut

Ur skissen till "Graviational waves".
"Graviational waves" i trä.
"Minnessten".
"The cloud".
"016ST".
"Nautilus".
Ur "Nautilus".Foto: STATENS KONSTRÅD/TT
Platsen för minnesmonumentet.Foto: Melker Dahlstrand / MELKER DAHLSTRAND
1 / 8

En minnesvård ska resas för tsunamins offer. Men hur ska den se ut?

Peter Cornell går på utställningen där de fem förslagen ställs ut, och korar en favorit i svart järn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST

Minnesvård efter flodvågskatastrofen. Fem förslag.
Thielska galleriet, Stockholm

Till 29/1

Tsunamin 2004 slog allt i spillror. Bland den kvarts miljon som omkom fanns 543 svenskar.

En minnesvård ska nu uppföras på en slänt mot vattnet i närheten av Thielska galleriet där fem förslag, utvalda av Statens konstråd och Fastighetsverket ställs ut.

"Minns tillvarons skörhet"

Ett svårt och känsligt uppdrag, lätt att gå vilse. Det får inte vara pompöst – den finaste minnesvård jag vet är de mässingsklädda kubiska gatstenar som är infällda i trottoaren utanför portarna i Berlin med namn på de boende som mördades av nazisterna. I sin diskreta enkelhet är de mer gripande än Eisenmans gigantiska monument i stadens centrum.

Båda minns de som fallit offer för den rena ondskan och uppmanar: ”Aldrig mer!” Men bakom Estonia- och Tsunamimonumenten är det blinda naturkrafter som orsakat katastrofen: ”Minns tillvarons skörhet!”

Tyvärr är presentationen på Thielska hafsigt gjord och med projektbeskrivningar endast på engelska. Ändå är det spännande att jämföra fem olika försök att gestalta en minneslund.

Svarta hål i favoriten

Ett har formen av en nedsänkt pärlbåtsnäcka, ett annan av en amfiteater med solur som pekar mot en stjärnbild – stjärnbilder återkommer i flera bidrag. Men alla hittar inte en självklar enkelhet och ter sig överarbetade med komplicerade tekniska konstruktioner som molnmaskiner, ljusprojektioner eller alltför monumentala arrangemang.

Ett av förslagen, ”Gravitational Waves”, är helt outstanding. Det har formen av dubbla spiraler, som bygger på Fibonacci-tal . Spiralerna bildas av låga jordvallar, liksom vågor, här och där avbrutna av snittytor i svart järn som framträder också i snö. I centrum av denna dubbla spiralgalax finns två svarta former som rymdens gåtfulla svarta hål.

Om Estoniamonumentet begränsar sig till Estonias offer och anhöriga så har ”Gravitational Waves” en vidare räckvidd som ett konstverk i egen rätt, inte bara en minnesvård över tsunamin utan öppen för alla som en meditativ plats för att begrunda vårt kretslopp i kosmos.

 

Här är hela presentationen av de fem förslagen hos Statens konstråd.

 

Vilket minnesmärke gillar du bäst?