Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev livet efter terrorn på Bataclan

Per Wirtén.Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT TT NYHETSBYRÅN

En ny reportagebok skildrar Frankrike i svallvågorna efter ett år av grym terror.

Per Wirtén läser en dokuroman om ett land där de farliga sprickorna finns kvar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Efter attackerna mot Bataclan och andra platser i Paris förklarade Frankrikes president att landet befann sig i krig. Det lät dramatiskt, men var en rimlig slutsats. Under tolv månader dödades 230 fransmän av revolutionära islamister i ett försök att vidga krigen i Mellanöstern till Europas storstäder. 

I huvudstaden samlades människor för att träna hjälp åt skottskadade. På skolorna hade barnen upprepade skyddsövningar. Regeringen införde undantagstillstånd.

Christian Catomeris.Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT TT NYHETSBYRÅN

I ”Efter attentaten” undersöker tevejournalisten Christian Catomeris följdverkningarna. Med känsliga fingertoppar följer han sprickorna i landet. Han fångar upp de krasande ljuden när de sprider sig genom staten, samhället och mest av allt rakt in i människornas liv. 

Där finns Charles, samhällsläraren som gömde sig på Bataclans vind, hamnade i djup kris och tvingades lägga om hela sitt liv. Julia, en ung egenföretagare och muslim som utsattes för polisens hänsynslösa husrannsakningar, sattes i kommunarrest utan orsak och kastades ut i ovisshet. Och Abdelghani som gick en försoningsvandring längs landsvägarna.

Jag sugs fast som av hundra små magneter. Det är berättande journalistik på bästa nivån, som en dokuroman med mänskligt vidvinkelseende och samhällsanalytiskt djup. 

Islampsykos

Panikens nedbrytande följdverkningar klarläggs månad för månad. Högerpolitiker föreslog stora interneringsläger för muslimer med hotfull profil. En lynchmobb drog fram på Korsika. Kvinnor i ”olämpliga kläder” bötfälldes på stränderna. Catomeris undrar om Frankrike drabbades av islamopsykos. Men han noterar också motrörelsen mot allt hat, en ny medborgaranda.

Valet av Emmanuel Macron blev en slutpunkt. Det var som om landet började andas igen. Varför de hårda batongpolitikerna förlorade, i alla partier, lyckas Catomeris inte riktigt förklara. Men alla farliga sprickor är kvar, konstaterar han. De har bara slutat röra sig. För tillfället. 

 

SAKPROSA

CHRISTIAN CATOMERIS

Efter attentaten: reportage från Frankrike

Leopard, 254 s.

 

Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater".

Läs fler texter av Per Wirtén här.