Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev konservatismen den hetaste ideologin

Johan Norberg och Malcom Kyeyune.
Stina Oscarson.

Nu är ”Kulturkriget” här!

I Expressens nya tv-program möts Johan Norberg, Stina Oscarson och Malcom Kyeyune – för en debatt om konservatismen.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sitt möte med Salman Rushdie: ”Min spontana impuls är att dränka honom, strypa honom.”

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

GÄST 1: Stina Oscarson, dramatiker och författare

– Om vi tror att vi kunde rationalisera bort vissa värden från oss som människor, helt plötsligt är det människor som börjar sakna det. När folk kritiserar och skräms av en ny tankesmedja (Oikos) så är väl det fantastiskt. Låt oss göra det till en kamp om idéer, i stället för att ställa människor mot varandra, säger hon i ”Kulturkriget”.

GÄST 2: Malcom Kyeyune, skribent och ledamot i SD-initierade Oikos

– Ska man försöka förstå varför konservatismen är het i dag behöver man inte se till konservativa tankesmedjor, utan till bristerna hos hegemonin som håller på att utmanas, säger han i ”Kulturkriget”.

GÄST 3: Johan Norberg, författare som verkar för liberalism, kapitalism och globalisering

– SD vill ha en konservativ revolution i Sverige på många sätt. De solidariserar sig mycket med det som händer i Ungern och Polen, där det är staten som ska gå in och kontrollera och centralisera samhället på ett sätt som i alla fall inte har något att göra med den anglosaxiska traditionen, säger han i ”Kulturkriget”.

Se hela programmet i tv-spelaren högst upp i artikeln.

KULTURKRIGET

I 13 olycksbådande avsnitt kommer Expressens kulturredaktion i ”Kulturkriget” att samla Sveriges främsta intellektuella och kulturpersonligheter från höger till vänster och från GAL till TAN. Det första avsnittet har temat konservatismen, nästa kommer ha teatern och det tredje feminismen.

Följ med oss hela våren i samtal som lyfter sig bortom det dagsaktuella och stimulerar till tankeverksamhet. Författaren Stig Larsson kommer också att återkomma i programmet – med korta inslag där han får frågor om sitt alldeles egna kulturkrig.

Programledare är Expressens Daniel Sjölin, tidigare programledare för bland annat ”Idévärlden” och ”Babel” i SVT.