Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli diskuterar alternativa fakta i podden "En varg söker sin pod". Foto: EMIL NORDIN EXPLiv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli diskuterar alternativa fakta i podden "En varg söker sin pod". Foto: EMIL NORDIN EXP
Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli diskuterar alternativa fakta i podden "En varg söker sin pod".  Foto: EMIL NORDIN EXP
Billy Corgan, sångare i Smashing Pumpkins, gillar Donald Trump. Foto: © SCOTT HARRISON / RETNA LTD.Billy Corgan, sångare i Smashing Pumpkins, gillar Donald Trump. Foto: © SCOTT HARRISON / RETNA LTD.
Billy Corgan, sångare i Smashing Pumpkins, gillar Donald Trump.  Foto: © SCOTT HARRISON / RETNA LTD.

Så blev indieikonen Billy Corgan alt-right

Publicerad

Indieikonen Billy Corgan har sällat sig till Donalds Trumps fanskara. 

Liv Strömquist menar att det i USA finns en särskild grogrund för galningar att odla alternativa världsåskådningar.   

Lyssna
En varg söker sin pod – hör senaste avsnittet

Det finns en lång tradition av alternativa fakta i USA. 

Detta hävdar Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli i det senaste avsnittet av ”En varg söker sin pod”, där de analyserar Smashing Pumpkin-sångaren Billy Corgans väg från alt-rock till alt-right.

Billy Corgan, som var en av 1990-talets populäraste indiemusiker, har på senare år profilerat sig som Trump-anhängare, och frekventerar med jämna mellanrum ultrakonservativa nätradioshower. 

En utveckling som vid en första anblick kanske kan te sig förbryllande, men som enligt Liv Strömquist och Carolina Ringskog Ferrada-Noli har sin rimliga förklaring. 

– I USA finns så mycket grogrund för sådana här kokosnötter som tror på alternativa världsbilder, och man har haft ganska stor tolerans för det, säger Liv Strömquist. 

– Kreationism, det är ju alternative facts. Och alla bara: det ska du få tro på.

Obama hittade på svininfluensan

Inom alt-right-rörelsen, vid sidan om motståndet mot skatter och invandring, flödar konspirationsteorier, menar Liv Strömquist, och Billy Corgan har själv påstått att svininfluensa var en produkt av Barack Obamas fantasi.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli tror också att musiker och skådespelare är mer mottagliga för den här typen av tankegångar än andra. 

– Men är det inte också en grej med musiker, även om de flesta inte är lika långt gångna som Billy Corgan? Eller att vara skådis, det här att aldrig läsa en faktaruta eller en bok, utan att gå och vibba i stället. 

– Man har gått och vibbat sedan man var sexton och nu kan man inte sluta. Det är så långt ifrån vetenskap att hålla på med vissa kreativa yrken, säger Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Liv Strömquist har en alternativ teori vad beträffar Billy Corgan närmande till alt-right-rörelsen. 

– Han kanske bara är otroligt trendkänslig. Först sniffade han upp grungen och sedan det här, och tänkte att dessa människor kommer ta över världen, "jag hoppar på", säger Liv Strömquist. 

Relaterade ämnen
Marcus Bornlid Lesseur
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag