Julia Samoljova. Foto: KANAL 1Julia Samoljova. Foto: KANAL 1
Julia Samoljova. Foto: KANAL 1
Jamala, förra årets Eurovision-vinnare. Foto: SERGEI CHUZAVKOVJamala, förra årets Eurovision-vinnare. Foto: SERGEI CHUZAVKOV
Jamala, förra årets Eurovision-vinnare. Foto: SERGEI CHUZAVKOV

Rysslands sluga hämnd i Eurovision

Publicerad

Anna Hellgren ser en trollning på högsta nivå när Ryssland ger tillbaka för Ukrainas vinnarlåt förra året.

Det var länge oklart huruvida Ryssland alls skulle delta i Eurovisionfinalen i Kiev i maj. Inte nog med kriget i östra Ukraina och annekteringen av Krim – Ukrainas vinnarlåt från förra året var en tydlig smocka till Ryssland. 

Jamala sjöng om tatarerna

Artisten Jamala tillhör Krims ursprungsbefolkning, krimtatarerna, och låten "1944" handlade om Josef Stalins tvångsdeporteringar av just tatarer under andra världskriget. Extra känsligt eftersom tatarernas politiska organisationer förbjudits av Ryssland sedan annekteringen. 

I sista stund meddelade dock Moskva och tevekanalen Kanal 1 att man skickar ett bidrag. Och att ett land vars trollfabriker anses ha påverkat USA:s valutgång skulle ha ett särskilt ess i ärmen också inför Eurovision var ingen högoddsare.

 

SE RYSSLANDS BIDRAG HÄR. 

 

Julia Samoljova

För frågan är om inte ryssarna har överträffat sig själva med årets bidrag. Låten "Flame is burning" framförs av Julia Samoljova – en vacker blond kvinna som är rullstolsburen och sjunger en oemotståndlig och redan favorittippad ballad om kärlek med lättare talfel: 

Everybody is talking about the reasons / All I wanna do is find the feeling / I wanna feel the power / I wanna go to places I don’t know. 

Ett sensationellt bidrag från landet som skrivit ut rymdhunden Lajka ur historien eftersom hon ju var "svag" och dog under färden.

 

LÄS MER: Det ryska geniet Platonov förtjänar fler läsare 

 

Svaga Ryssland

Enligt ryska representanter är bidraget en symbol för "att varken ålder eller kroppsliga begränsningar är ett hinder om människor bestämmer sig för att åstadkomma något". Enligt Ukraina en provokation som inte bör få delta eftersom Julia Samoljova uppträtt på Krim efter Rysslands annektering – ett brott mot ukrainsk lag. Och resten av deltagarländerna? 

För att tala med en rysk bekant: med Julia Samoljova visar Ryssland upp en "svaghet" man räknar med att det politiskt korrekta väst varken kommer kunna motstå eller våga kritisera. 

Fortsättning lär följa. All I wanna do is feel the power. 

 

Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag