Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk vargavinter

Protester utanför duman.Foto: Maxim Shemetov

Anna Hellgren om ännu ett steg i Rysslands mardrömslika hbt-politik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På Segerdagen mördades och våldtogs 23-åriga Vladislav Tornovoi i Volgograd, mindre än en månad senare stenades en man till döds av sina grannar i byn Zaporozhye i Kamchatka på grund av sin, enligt offentliga uttalanden, "icke-traditionella sexualitet".

I går sa ledamöterna i ryska duman ja till att förbjuda så kallad "homosexuell propaganda", 436 röster mot 0. För att "mildra" tonen kallas lagen numera - håll i er - för "förbud mot icke-traditionella sexuella relationer".

 

När Putin skriver under lagen kommer det vara förbjudet att på något vis hävda att homo- och heterorelationer är lika mycket värda. Det kommer vara förbjudet att upplysa om säkrare sex för minderåriga, att ens nämna hbt-personers rättigheter för någon under 18 år. Utlänningar som deltar i förbjudna Pridedemonstrationer ska fängslas i 15 dagar och därefter utvisas.

För redan utsatta hbt-ryssar kommer vardagen att bli om möjligt än mer mardrömslik.