Rysk skuldavskrivning

Publicerad
Som 18-årig värnpliktig hamnar Arkadij Babtjenko i mitten av 1990-talet i Tjetjenienkriget. Väl där är det inte bara fienden han slåss emot. I den ryska armén strider alla mot alla. Hans bokreportage Krigets färger. Ett vittnesmål, har jämförts med liknande
berättelser från både Vietnam och Irak. Själv känner han mer igen sig i böcker som Remarques På västfronten intet nytt, eller Isaak Babels skildring av inbördeskriget i Sovjet efter 1917; rapporter från en gemensam erfarenhet snarare än romaner.
Detaljerat beskriver han hur veteraner och officerare bemöter rekryterna med hugg, hån och slag och snor deras mat. Senare är han själv med och terroriserar andra nykomlingar.

Arkadij Babtjenko ser mer ut som en dansare än en veteran och förklarar
envist sitt ställningstagande mot kriget utifrån känslan snarare än rationaliteten. Även om konflikten i Tjetjenien lagt sig orsakade den skräck och aggressivitet han upplevde där en lika stark som lång-varig motreaktion, också det ett uttryck för en slags galenskap, enligt Babtjenko. Han kan inte ta kål på en kackerlacka längre, säger han, och det är en rent kroppslig upplevelse.
Också skrivandet blev ett sätt att hantera traumat. För sina första berättelser fick han det ryska debutantpriset.
– Jag ser inte på det som jag skriver som litteratur utan som att jag betalar av en skuld.
En del av den processen
bestod i att också åka tillbaka till kriget. Första gången åkte han som värnpliktig. Andra gången kom han till Tjetjenien som frivillig.
– Själsligen var jag kvar där borta. Kriget är som en enkel biljett, en drog, det om-famnar en. Det fanns inte heller plats för den sortens erfarenheter jag hade där hemma. Och jag kunde i alla fall genom att anmäla mig som frivillig stoppa
någon 18-årig snorunge från att åka. Man går dit problemen är.

I dag jobbar
han på Novaja Gazeta, samma tidning som den mördade regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja arbetade på.
Människovärdet har enligt Babtjenko devalverats i det nya Ryssland där främlings-fientlighet, imperiedrömmar och intolerans frodas.
– Jag försöker inte förnedra Ryssland genom att skriva den här boken, utan för att det behövs en öppen diskussion.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag