Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ronny Ambjörnsson odlar sin trädgård

Ronny Ambjörnsson är professor i idéhistoria.
Foto: Elin Berge

Stefan Ingvarsson läser Ronny Ambjörnssons trädgårdsbok och drömmer om idyllen i hängmattan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAKPROSA

RONNY AMBJÖRNSSON

Den hemliga trädgården. Om trädgårdar i litteratur och verklighet.

Albert Bonniers, 228 s

"Har jag bara böcker och en trädgård kan jag vara nöjd med min lott", menade den romerske tänkaren och politikern Cicero. Trädgårdsdrömmar är närboende med den utopiska tanken och drömmen om det jordiska paradiset. Som blandform mellan ute och inne, natur och kultur, är de talande uttryck för våra föreställningar om det goda livet.

Trädgårdar blir på så sätt fönster mot människans längtan, och det är denna egenskap som Ronny Ambjörnsson reflekterar över i sin senaste bok "Den hemliga trädgården" som stöpts i en förförisk form vilken i sig gestaltar en sorts dröm om behaglig sommarläsning. Med trädgården som röd tråd är detta en minnesbok och en memoar där liv, läsning och resonemang flätas in mellan stockrosor, stenpartier och fruktträd.


Boken inleds med en betraktelse över kolonirörelsen som skänkte jordlotter och tankar om frisk luft åt mindre bemedlade stadsbor som författarens far- och morföräldrar. Mellan dem och deras trädgårdar kunde man skönja samma skillnad som mellan min invandrade mamma - hårt inskolad i självhushållning av en krigsdrabbad verklighet - och hennes mer förstrött blomsterinriktade helsvenska odlargrannar. I rabatter återspeglas även våra erfarenheter och materiella villkor.

Detta är snarare en aptitretare än en festmåltid för både trädgårdsfantasten och den som suktar efter kulturhistoria, men skickligt tillagad och vackert upplagd. Trogna läsare av Ambjörnsson kommer att känna igen många av resonemangen.


Min egen längtans täppa är en ren skrivbordsprodukt som ständigt hämtar näring från resor och litteratur. Balkongen har blivit en lika överlastad som ofullständig kompromiss.

I floden av lättsmälta trädgårdsböcker är mitt sug efter substans stort och kanske också utslag för en djupare längtan: drömmen om en utgivning i vilken Ciceros definition av det goda livet smälter samman - bildande läsning och trädgård i ett. Särskilt för oss utan egen hängmatta.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.