Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rondellkonstgåtan i Älmhult kan vara löst

Rondellskyltarna i Älmhult, del av konstverket "Världens hem".
Foto: David Svensson
Dekonstruerade nationsflaggor, del av konstverket "Världens hem".
Foto: David Svensson
Konstnären David Svensson.
Foto: Privat

Rondellkonstverket "Världens hem" har rört ont upp blod i småländska Älmhult.

Nu kan en översättningsbyrå ha löst gåtan med konstnären David Svenssons ryska vägskyltar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

”Den statliga autoinspektionen pung” och ”akta ett hål, din jävla hora” – så lyder budskapen på två av vägskyltarna som välkomnar besökarna vid rondellen utanför Ikea i Älmhult.

Eller kanske inte.

När det gäller David Svenssons tredelade konstverk ”Världens hem” är det mesta höljt i dunkel. Ambitionen – att gestalta hur världens kulturer möts i Älmhult genom vägskyltar på olika språk, dekonstruerade nationsflaggor och en stor neonskylt från Hongkong – har hamnat lite i skymundan. Den senaste veckan har lokalmediernas rapportering i stället handlat om Älmhultsbornas reaktioner.

Nio av vägskyltarna har vandaliserats, en Facebookgrupp har bildats i protest (i skrivande stund 319 medlemmar) och en demonstration planeras till invigningsdagen den 6 juni.

Och så var det detta med pungen och horan.

I onsdags rapporterade Smålandsposten att kommunen har plockat ner de två ryska vägskyltarna för en grundligare språkanalys. En privatperson hade hört av sig med synpunkter på budskapet. Enligt Smålandspostens ryska kontakter stämmer sannolikt uppgifterna om hål-och-hor-skylten.

Grova sexuella verb

Mitt i denna småländska härdsmälta står konstnären David Svensson som en annan rondellhund.

– Jag hade ett samtal i går med en svensk person från Älmhult som kände sig exkluderad av konstverket, över att det inte finns några svenska skyltar i verket. Då sa jag att det finns mängder med svenska vägskyltar  i Älmhult, det står flera skyltar bara fem meter bort, de ingår på sätt och vis också i verket, säger David Svensson.

Ja, vad tänker du om allt det här?

– Jag tycker att det är lite komiskt att det har blivit så mycket sus om det. Sen tycker jag att det är positivt att det har blivit en debatt också. Men det går lite väl snabbt i dag, verken hinner knappt komma upp innan folk börjar ha åsikter. Förhoppningsvis hinner diskussionen mogna till invigningen.

Vad står det egentligen på de där skyltarna? 

– Texterna har sina förlagor av befintliga skyltar som är hämtade från nätet. Det mesta på de här vägskyltarna är olika ortsnamn. Men sen har det kommit en indikation på att två av skyltarna skulle innehålla något stötande. Men jag kan inte svära på hur det ligger till. Det skulle kunna vara så att ordet ”pung” ingår i ett ortsnamn. 

Då kanske det finns fler fula ord som väntar på att upptäckas.

– Jag har fått en språklig granskning så det är märkligt om det skulle vara så. Det var någon stad som hade ett grovt sexuellt verb i sig som jag var tvungen att plocka bort. Men de här två skyltarna har jag inte fått någon sådan indikation på.


FOTNOT. Efter vårt samtal hör David Svensson av sig med nya besked. Älmhults kommun har fått svar från en översättningsbyrå. Den ena skylten är ett ortsnamn där någon har lagt till två prickar över bokstaven e, vilket förvandlar budskapet till ett vulgärt skämt. Den andra skylten ska tydligen innehålla en oöversättlig svordom.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.