Foto: Finbarr O'Reilly
 Foto: Finbarr O'Reilly

Romardrevet

Publicerad
Uppdaterad
Erik Helmerson kastar sig in i bråket mellan SVT och Vatikanen.
Det ligger något lite rörande, lite vackert och mycket svenskt över Jonas Gardells och SVT:s bestörtning över att inte få filma på en av katolska kyrkans heligaste platser. Skulle VI... Inte FÅ..? Det är ORÄTTVIST! Svenskar blir inte sällan just så förvånade och provocerade när Vatikanen visar sig agera som ett tvåtusenårigt, mångkulturellt trossamfund, vilande på djup tradition, och inte alls lika frejdigt tolerant som ABF-föreningen i Hökarängen.
Lika svensk, men inte lika vacker, är den flod av kritik som, säkert som amen i Sixtinska kapellet, alltid väller över katolska kyrkan när kulturkrockar som denna uppstår. En av kritikerna denna gång är Expressens kulturchef Björn Wiman som jämför kyrkans agerande med militant islamism. På detta svarar man, lite matt men djupt luttrad, enklast med frågor: Vilka katolska präster har utfärdat en dödsdom över Jonas Gardell? Var finns de radikala katoliker som torterar ihjäl sina meningsmotståndare framför videokameran? I vilka huvudstäder bränner katolska folkmassor, med lokala ledares välsignelse, bilder på Eva Hamilton?
Det är dock sant att svenska katoliker och muslimer har mycket gemensamt. Ett är att vi ofta hamnar i försvarsställning gentemot å ena sidan extremister som gör illdåd i vårt namn, å andra sidan sekulärt überrationella svenskar som mer än gärna för oss betonar oförnuftet i att vörda det som inte syns. Då kan vi behöva andas ut i våra heliga rum, välgörande fria från kablar och kameror. Jonas Gardell om någon har säkert förståelse för detta.

ERIK HELMERSON
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag