Martin Tistedt. Foto: C-M Edenborg
Martin Tistedt. Foto: C-M Edenborg

Romantiskt misstag

Publicerad

Victor Malm sågar Martin Tistedts usla metaforer.

Martin Tistedts nya roman "Vår" är ett risktagande. En ambitiös, kort liten sak som man slukar i en sittning. Den har en tydlig estetisk idé som den fullföljer konsekvent, och jag kan, delvis, akta djärvheten och kompromisslösheten som författaren visar.

Storyn är dock enkel, och tröttsamt vanlig. Det är slutet av gymnasiet, tonårsångest, ensamhet. Och kärlek, förstås. Det är vår, studenttider, samtidigt är det ju livets vår, ungdomens dagar. Begären svallar över, knoppar brister. Två unga möts och får tillsammans vardagen och världen att rämna.

Tistedt gör sitt bästa för att fräscha upp den här söndertröskade fabeln genom att arbeta i formen, där en estetisk idé fastställer spelreglerna. Mot romanens slut skrivs denna ut, när jag-berättaren ser sin kärlek David genom skolkorridoren och tänker: "Romantiken griper oss, den är ingen illusion."

 

"Vår" är nämligen ett försök att skriva romantiskt (även om omslaget laborerar med barocka beståndsdelar). Det här märks på det drastiska, översvallande och aldrig sinande bildspråket. På den klassiska dikotomin mellan kultur och natur ("Skolan och vetenskapen försöker göra människor av oss, kulturvarelser, i motstånd mot vildmarken.") och på den lätt fåniga sensibiliteten hos berättaren. Problemet är förstås att det här snarare än något annat är sätt att försöka skriva som har mer att göra med en stereotyp samtida uppfattning om romantiken än det har med den romantiska epokens litteratur.

 

Dessutom är det översvallande bildspråket nästan rakt igenom uselt, främst utmärkt av misslyckade metaforer och liknelser. På ett ställe läser vi: "Grodor flaxar ur mig som om jag var ett kråkslott." Det är inte bara en dålig bild, den oproffsiga tendensen att blanda samman metaforiska uttryck utan inbördes relation återkommer romanen igenom. "Vår" är Tistedts fjärde bok. Han borde veta bättre.

Det enda som hade kunnat ursäkta den här romanen är om den var en konsekvent genomförd parodi på någon sorts "litterärt medveten" gymnasistprosa. Som den ser ut nu ligger den pekoralet närmast. Kanske ett tecken på att metaforen, när allt kommer omkring, är lika död som Gud.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag