Röjsåg mot Raj-raj

Att döma av videosnutten Röjsågen kommer det att bli avsevärt roligare i svensk politik om Håkan Juholt blir partiledare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att döma av videosnutten Röjsågen som man kan se på Youtube kommer det att bli avsevärt roligare i svensk politik om Håkan Juholt väljs till partiledare för Socialdemokraterna. Den tre år gamla filmen är inspelad av partidistriktet i Kalmar län och visar hur Juholt gör ett otal misslyckade försök att iförd hjälm leda in en cykel i en risig smålandsskog för att tala om fördelarna med "miljödriven tillväxt".


När han äntligen lyckas samla sig tillräckligt för att kunna läsa ur manus utan att fnittra, överröstas han av en vrålande röjsåg och tvingas retirera. Det går inte att se om det är Henrik Dorsin som går med röjsågen, men det är inget tvivel om att Juholt själv liknar en silverhårig Chaplin.

 Vem kan föreställa sig Reinfeldt i en liknande filmsekvens? Inte någon. Bara det borde räcka för att säkra sossarnas seger i nästa val. Självironi är nämligen mycket pålitligare än självhögtidlighet.