Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätt att stoppa Alfons Åberg på förskolan

Lämplig högläsning.Foto: Gunilla Bergström
Så här kan det se ut.Foto: Gunilla Bergström

Gunilla Brodrej hurrar för Malmö kommuns filmförbud efter bråket om filmen "Alfons och odjuret".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Efter att föräldrarna i Bunkeflostrand skrev till Skolinspektionen om att barnens förskola hade visat filmen "Alfons och odjuret" har Malmö kommun förbjudit filmvisning på den berörda förskolan.

Det är utmärkt. Många har hakat upp sig på fel saker. Det handlar inte om att kommunen censurerar konst för att några få föräldrar har fått moralpanik. Vad jag förstår gäller klagomålen att förskolan visar för mycket film överhuvudtaget, utan pedagogisk idé.

Lek och högläsning

Filmvisning bör totalförbjudas på landets förskolor - snart den enda miljö där den viktiga fria leken har en chans att hävda sig mot det allsmäktiga skärmsamhället. På förskolor värda namnet får barnen möjlighet att leka, skapa, sjunga, dansa. Vara ute i skog och mark. Vila. Samt högläsning av valfria Alfons Åberg-böcker. Annars kan avkommorna lika gärna lämnas in på Ikeas lekland.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.