Lämplig högläsning. Foto: Gunilla BergströmLämplig högläsning. Foto: Gunilla Bergström
Lämplig högläsning. Foto: Gunilla Bergström
Så här kan det se ut. Foto: Gunilla BergströmSå här kan det se ut. Foto: Gunilla Bergström
Så här kan det se ut. Foto: Gunilla Bergström

Rätt att stoppa Alfons Åberg på förskolan

Publicerad

Gunilla Brodrej hurrar för Malmö kommuns filmförbud efter bråket om filmen "Alfons och odjuret".

Efter att föräldrarna i Bunkeflostrand skrev till Skolinspektionen om att barnens förskola hade visat filmen "Alfons och odjuret" har Malmö kommun förbjudit filmvisning på den berörda förskolan.

Det är utmärkt. Många har hakat upp sig på fel saker. Det handlar inte om att kommunen censurerar konst för att några få föräldrar har fått moralpanik. Vad jag förstår gäller klagomålen att förskolan visar för mycket film överhuvudtaget, utan pedagogisk idé.

Lek och högläsning

Filmvisning bör totalförbjudas på landets förskolor - snart den enda miljö där den viktiga fria leken har en chans att hävda sig mot det allsmäktiga skärmsamhället. På förskolor värda namnet får barnen möjlighet att leka, skapa, sjunga, dansa. Vara ute i skog och mark. Vila. Samt högläsning av valfria Alfons Åberg-böcker. Annars kan avkommorna lika gärna lämnas in på Ikeas lekland.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag