Richard Yates: Easter Parade

Nils Schwartz har läst Richard Yates bok Easter Parade.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En roman som redan på första raden meddelar att dess huvudpersoner inte kommer att få ett lyckligt liv läser man med en annan sorts spänning än annars – med bävan och en större ömhet för personerna än de kanske förtjänar.

 Har romanen dessutom skrivits av Richard Yates, vet man att deras framtid är lika predestinerad som i en grekisk tragedi. Den nu översatta Easter parade från 1976 är Yates fjärde roman efter debuten Revolutionary Road (1961), som fått en så märklig andra andning i våra dagar.

 Det är inte bara romanpersonernas olycksöden som är givna på förhand i Yates böcker – han tycks också förutse sina egna motgångar i dem. Förmodligen är det därför som dessa grårealistiska berättelser om kantstötta och kvaddade medelklassliv har en nerv som vibrerar många år efteråt.

 Fastän Yates böcker uppskattades av författarkolleger, sålde de dåligt. Hans äktenskap höll inte och han försjönk allt djupare i alkoholism, tills han dog av lungemfysem 66 år gammal. Det är liknande öden som drabbar hans romanpersoner, vilka arbetar i samma branscher som Yates själv gjorde före debuten – journalistik och reklam.

 Efter föräldrarnas skilsmässa flyttar systrarna Sarah och Emily Grimes under hela sin barndom runt med sin mamma mellan olika bostäder i New Yorks förorter 

 – romanen utspelar sig mellan 1930 och början av 1970-talet. Fadern, en journalist som de träffar sporadiskt, dör 56-årig – av en lungsjukdom.

 Den äldre systern gifter sig ung och flyttar som hemmafru till mannens ärvda lantegendom utanför New York, den yngre systern går från det ena förhållandet till det andra och försörjer sig som copywriter.

 Mer vill jag inte avslöja, för även om vi vet att systrarnas liv inte blir som de tänkt sig, är det frågorna hur, när och var som håller läsarens bävande, ömmande hjärta kvar i halsgropen.

FAKTA

RICHARD YATES | Easter Parade | Översättning Kerstin Gustafsson | Norstedts, 283 s.m