Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Revolutionsromans på bästa sändningstid

Beyoncé i "Formation".
Foto: Kevin Mazur

Björn Barr piggas upp av Beyoncés nya musikvideo "Formation".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Världen riste till några minuter i lördags kväll. Ett dygn innan Beyoncé Knowles skulle uppträda som pausunderhållning på Super Bowl, finalmatchen i den amerikanska fotbollsligan NFL, släppte artisten sin nya musikvideo "Formation" på nätet.

Videons regissör Melina Matsoukas har tagit fasta på låtens kärnbudskap - två uppsträckta långfingrar mot varenda jävel som vill trycka ner dig och din historia - och fört in i det i en högst aktuell kontext: Musikvideon varvar bilder från New Orleans efter orkanen Katrina med hotfulla kravallpoliser.

I en scen glider kameran över en husvägg. "Stop shooting us", har någon klottrat med barnslig handstil.

Kanske är det bara jag som faller för det välsmorda PR-maskineriet, men det finns något uppfriskande med världsstjärnor som vågar bli mer politiska ju äldre de blir. Som kastar in en brandfackla i den pyrande debattglöden efter dödsskjutningarna i Ferguson och Florida med samma lätthet som hon bär sin spetsprydda Givenchyklänning.

Fortsätt krossa, Bey.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.