Beyoncé i "Formation".Beyoncé i "Formation".
Beyoncé i "Formation".
Foto: Kevin MazurFoto: Kevin Mazur
 Foto: Kevin Mazur

Revolutionsromans på bästa sändningstid

Publicerad

Björn Barr piggas upp av Beyoncés nya musikvideo "Formation".

Världen riste till några minuter i lördags kväll. Ett dygn innan Beyoncé Knowles skulle uppträda som pausunderhållning på Super Bowl, finalmatchen i den amerikanska fotbollsligan NFL, släppte artisten sin nya musikvideo "Formation" på nätet.

Videons regissör Melina Matsoukas har tagit fasta på låtens kärnbudskap - två uppsträckta långfingrar mot varenda jävel som vill trycka ner dig och din historia - och fört in i det i en högst aktuell kontext: Musikvideon varvar bilder från New Orleans efter orkanen Katrina med hotfulla kravallpoliser.

I en scen glider kameran över en husvägg. "Stop shooting us", har någon klottrat med barnslig handstil.

Kanske är det bara jag som faller för det välsmorda PR-maskineriet, men det finns något uppfriskande med världsstjärnor som vågar bli mer politiska ju äldre de blir. Som kastar in en brandfackla i den pyrande debattglöden efter dödsskjutningarna i Ferguson och Florida med samma lätthet som hon bär sin spetsprydda Givenchyklänning.

Fortsätt krossa, Bey.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag