Nyamko Sabuni och Jan Björklund på Pridefestivalen i Stockholm 2007. Foto: Daniel Sidenbladh
Nyamko Sabuni och Jan Björklund på Pridefestivalen i Stockholm 2007. Foto: Daniel Sidenbladh

Regnbågens ljus

Publicerad

Anna Hellgren om rätten att sola sig i hbtq-parader.

Sällan har så många liberaler upprörts så mycket som efter gårdagens besked om att queerfeministiska, antikapitalistiska och asylaktivistiska Uppsala Pride förbjuder Folkpartiet och dess ungdomsförbund, Luf, att vifta med partiflaggor i organisationens parad – men att de är välkomna som privatpersoner. Poliser och militär är inte heller välkomna i arbetskläder.

Det vill säga lite tvärtom från när HBT-Liberalerna lyckades driva igenom ett förbud mot AFA:s deltagande i Stockholm Prides parad för några år sedan.

Genom sociala medier rasas över "varumärkesintrång", "diskriminering" och "sektvänster" och i Uppsala kommer Fp nu organisera sin egen parad.

Gott så. För framför allt är diskussionen ett friskhetstecken för en rörelse som har sitt ursprung i ett våldsamt upplopp mot polis och förtryckande strukturer. Tvärtemot dagens uppfattning att det är en mänsklig rättighet för politiska partier, myndigheter och random heteros, inklusive kristdemokrater och migrationsverket, att sola sig i glansen av hbtq-parader.

Det, och att regnbågen faktiskt har många färger.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag