Svante Weyler, Liu Xiaobos svenska förläggare. Foto: / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Svante Weyler, Liu Xiaobos svenska förläggare.  Foto: / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

"Sverige och Norge offrade idealen för pengarna"

Publicerad

Den fängslade fredspristagaren Liu Xiaobo är död. Nu riktar Xiaobos svenske förläggare Svante Weyler hård kritik mot den svenska regeringen och Svenska Akademien. 

Hur minns du Liu Xiaobo? 

– Hans politiska gärning är större än den litterära. Liu Xiaobo var en kritiker och litteraturvetare som under krisen vid Himmelska Fridens Torg i juni 1989, där han deltog i demonstrationerna, lyckades medla mellan myndigheter och studenter på ett sätt som räddade många liv. Några år senare drog han myndigheternas missnöje över sig med ett klassiskt liberalt manifest om yttrandefrihet.

 

Du har tidigare kritiserat Svenska Akademiens tystnad i den här frågan. Vad borde de ha gjort? 

– Jag tycker de skulle ha gjort något. De kunde ha uppmärksammat honom i samband med att de gav Nobelpriset till en regimtrogen författare, Mo Yan. De kunde ha uppmuntrat Mo Yan att utnyttja sin alldeles unika position i Kina till att uttala stöd för sin gamle vän. Varför inte använda priset till att hjälpa någon?

 

Hur ser du på norska och svenska regeringars ansvar?

– Det är egentligen samma sak där. Efter att den norska Nobelkommittén gav Xiaobo fredspriset 2010 hamnade man i en diplomatisk kris med Kina. Sedan dess har man gjort allt man kan för att blidka den kinesiska regeringen. 

– Det fanns heller ingenting som hindrade den svenska regeringen att göra mer. Alla har helt enkelt hållit flabben. Det är alldeles uppenbart att man valt att inte misshaga de kinesiska myndigheterna. Norrmän och svenskar har offrat idealen för pengarna. Det är helt otvivelaktigt så.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag