Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Sverige och Norge offrade idealen för pengarna"

Svante Weyler, Liu Xiaobos svenska förläggare. Foto: / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Den fängslade fredspristagaren Liu Xiaobo är död. Nu riktar Xiaobos svenske förläggare Svante Weyler hård kritik mot den svenska regeringen och Svenska Akademien. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Hur minns du Liu Xiaobo? 

– Hans politiska gärning är större än den litterära. Liu Xiaobo var en kritiker och litteraturvetare som under krisen vid Himmelska Fridens Torg i juni 1989, där han deltog i demonstrationerna, lyckades medla mellan myndigheter och studenter på ett sätt som räddade många liv. Några år senare drog han myndigheternas missnöje över sig med ett klassiskt liberalt manifest om yttrandefrihet.

 

Du har tidigare kritiserat Svenska Akademiens tystnad i den här frågan. Vad borde de ha gjort? 

– Jag tycker de skulle ha gjort något. De kunde ha uppmärksammat honom i samband med att de gav Nobelpriset till en regimtrogen författare, Mo Yan. De kunde ha uppmuntrat Mo Yan att utnyttja sin alldeles unika position i Kina till att uttala stöd för sin gamle vän. Varför inte använda priset till att hjälpa någon?

 

Hur ser du på norska och svenska regeringars ansvar?

– Det är egentligen samma sak där. Efter att den norska Nobelkommittén gav Xiaobo fredspriset 2010 hamnade man i en diplomatisk kris med Kina. Sedan dess har man gjort allt man kan för att blidka den kinesiska regeringen. 

– Det fanns heller ingenting som hindrade den svenska regeringen att göra mer. Alla har helt enkelt hållit flabben. Det är alldeles uppenbart att man valt att inte misshaga de kinesiska myndigheterna. Norrmän och svenskar har offrat idealen för pengarna. Det är helt otvivelaktigt så.