Reepalus ruttna grund

Ilmar Reepalu.
Foto: Nils Petter Nilsson

Karin Olsson om en politiker som avslöjar sig själv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ilmar Reepalu hade ett yrkesliv som planarkitekt bakom sig när han blev starke man i Malmö. Han vet hur man bygger en stad och ritar kartan för framtiden. Som kommunstyrelsens ordförande talar han gärna om hur Kockumskranen såldes, och Turning Torso restes likt en symbol för kunskapsekonomins inträde.

Men hans egen värdegrund vilar i ett viktigt avseende på lösan sand. I Paulina Neudings avslöjande intervju i senaste numret av Neo hävdar han att Sverigedemokraterna har "infiltrerat" den judiska församlingen i Malmö för att få utlopp för sitt muslimhat.

Att påstå att församlingen, som i debatterna om antisemitiska trakasserier i Malmö tålmodigt har efterfrågat tolerans och tydliga ställningstaganden mot våld och rasism, skulle låta synagogan bli propagandacentral för SD är absurt.

Nu har Reepalu ångrat att han använde ordet "infiltration". Precis som den gången han ångrade att han sa att Malmö "varken accepterar sionism eller antisemitism" i en intervju med Andreas Lovén i Skånska Dagbladet.


Förmodligen fick han också ågren när det undslapp honom att det var den "israeliska lobbyn" som gjorde att han blev så negativt uppmärksammad i medierna. Minns även när Reepalu tyckte att den judiska församlingen hade ett ansvar för hur den uppfattades. Detta efter att flera angripits då de manifesterade sitt medlidande med de civila offren i Gaza.

Jag skulle kunna räkna upp flera andra anmärkningsvärda uttalanden.

Det finns all anledning att rekapitulera det som Reepalu har sagt, allt som han ångrat att han sagt och allt som han hävdar att journalister citerat fel, även om det finns inspelat. Där någonstans kan man skönja ritningen till hans föreställningsvärld om det judiska och Malmös problem. Det är ingen vacker syn.


Karin Olsson

karin.olsson@expressen.se