Ilmar Reepalu. Foto: Nils Petter Nilsson
Ilmar Reepalu. Foto: Nils Petter Nilsson

Reepalus ruttna grund

Publicerad

Karin Olsson om en politiker som avslöjar sig själv.

Ilmar Reepalu hade ett yrkesliv som planarkitekt bakom sig när han blev starke man i Malmö. Han vet hur man bygger en stad och ritar kartan för framtiden. Som kommunstyrelsens ordförande talar han gärna om hur Kockumskranen såldes, och Turning Torso restes likt en symbol för kunskapsekonomins inträde.

Men hans egen värdegrund vilar i ett viktigt avseende på lösan sand. I Paulina Neudings avslöjande intervju i senaste numret av Neo hävdar han att Sverigedemokraterna har "infiltrerat" den judiska församlingen i Malmö för att få utlopp för sitt muslimhat.

Att påstå att församlingen, som i debatterna om antisemitiska trakasserier i Malmö tålmodigt har efterfrågat tolerans och tydliga ställningstaganden mot våld och rasism, skulle låta synagogan bli propagandacentral för SD är absurt.

Nu har Reepalu ångrat att han använde ordet "infiltration". Precis som den gången han ångrade att han sa att Malmö "varken accepterar sionism eller antisemitism" i en intervju med Andreas Lovén i Skånska Dagbladet.

 

Förmodligen fick han också ågren när det undslapp honom att det var den "israeliska lobbyn" som gjorde att han blev så negativt uppmärksammad i medierna. Minns även när Reepalu tyckte att den judiska församlingen hade ett ansvar för hur den uppfattades. Detta efter att flera angripits då de manifesterade sitt medlidande med de civila offren i Gaza.

Jag skulle kunna räkna upp flera andra anmärkningsvärda uttalanden.

Det finns all anledning att rekapitulera det som Reepalu har sagt, allt som han ångrat att han sagt och allt som han hävdar att journalister citerat fel, även om det finns inspelat. Där någonstans kan man skönja ritningen till hans föreställningsvärld om det judiska och Malmös problem. Det är ingen vacker syn.

 

Karin Olsson

karin.olsson@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag