Räven raskar över kidsen

Bilderboksförsöket.

Margareta Sörenson ser Ylvis musikvideo bli bilderbok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jacka-tjacka-tjacka-tjao? Eller a-vopp-vopp-viidoo? Vad säger egentligen rävar? Av en rolig ramsa för barn om djurens läten, har Ylvis, norska bröderna Ylvisåker, gjort en låt. Som blivit musikvideo - nu sedd av 400 miljoner. "What does the fox say", sjunger de gulligt halvvuxet och filmbilder från ett party med djurmasker saxas med bilder från en magiskt belyst skog med dansande show-rävar.

Snart sitter låten i betraktarens huvud som fästingar i rävens päls, och Ylvis drömska grepp får mossan att ånga av vemod. De tycks söka något bakom maskerna, och känna sig mer hemma som rävar i skogen. Själva frågan om vad räven säger, suddas ut som gamla tassavtryck på marken, i stället anas dimmigt en enslig längtan.


Frågar man vår tids kloka uggla, Wikipedia, visar sig en vanlig rödräv ha 28 läten. Såväl korta tjut som skall och morr. En av de norska barnböckernas mest uppburna bildmakare Svein Nyhus har nu gjort en stor och vacker bilderbok av musikvideon "Vad säger räven?". Nog för att jag vill tro på Boken med stort B. Den lugna, eviga och trösterika boken som fromt väntar i sin hylla. Men här ter den sig främmande platt och stum, trots Nyhus starka och rytmiskt stiliserade bilder i vackert rävrött och grått.

För små barn krävs att den läses högt, och här gäller det att vara både kreativ och ohämmad för att kunna gestalta. Det kräver musikalitet, övning och färdighet för att kunna leverera tre (tjatiga) rader Ring-ding-ding-ding-dingeringeding, tätt följda av lika många Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pao.


Populärkulturella bilder med nordiskt vemodig naturromantik som i musikvideon eller kvalificerad konstbild med interaktiv bokläsning? Lättsmält eller fiberkost? Vem vinner? Ser någon på musikvideon om fem år? Står boken kvar på bibblan då? Finns ens bibblan kvar?

Eller så är det bara att erkänna att den här videon lyckats lyfta ramsan om den tysta räven mot hjärta och smärta i dunkla skogen. Medan boken låter den stanna platt och sorglös på papper.


FOTNOT. Se videon på Youtube här.

BILDERBOK

YLVIS och SVEIN NYHUS

Vad säger räven?

Notfabriken

Ålder 3 +