Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Rätt att publicera pojkens debattartikel"

Ylva Mårtens, radiojournalist och författare.
Leo Gerden, Skärmdump från Nyheter24.

Nyheter24:s beslut att publicera en debattartikel av en 12-årig pojke väckte ont blod.

Ylva Mårtens frågar sig om kritikerna känner till FN:s barnkonvention.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Leo Gerden, 12 år, har skrivit en debattartikel om feminism på Nyheter24 som fått stor spridning på nätet. Somliga är upprörda för att det är ett barn som skriver. De antyder att han ska skyddas.

Självklart ska hans text publiceras trots att han är så ung. Han har som alla andra medborgare i Sverige yttrandefrihet. Yttrandefrihetslagstiftningen har inga åldersgränser. Leo Gerden är aktiv i Centerns ungdomsförbund och vill uttrycka sig även utanför Cuf:s möteslokaler.

Men han är ju bara 12 år, säger några. Är det verkligen lämpligt? Kan han inte ta skada av så tidig offentlig publicitet? FN:s konvention om barnets rättigheter är lite drygt 25 år gammal. Snart kan den komma att ratificeras som lag i Sverige. Det kommer ställa höga krav på samhället att se barnen och försöka förstå deras livssituationer och perspektiv. Artikel 12 om rätten att komma till tals anses vara en av de allra viktigaste. Barn och unga har rätt att komma till tals i radio, tv och andra medier. De är experter på sina egna liv. De har kunskaper och erfarenheter som skiljer sig från vuxnas. Kunskaper som samhället oftare borde ta del av.

 

Föräldrar äger inte sina barns yttrandefrihet. Sveriges grundlag om yttrandefrihet har inga åldersgränser utan är en mänsklig rättighet även för medborgare under 18 år. Men den här sidan av barnkonventionen tonas ofta ner, vuxenvärlden brukar poängtera barns behov av skydd mer än barns rätt till inflytande.

I min bok "Vad säger barnen?" intervjuar jag Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert: Det måste alltid göras en avvägning; din yttrandefrihet innebär inte att du kan säga vad som helst om mig. Jag har också rätt till min integritet, precis som du har rätt till din yttrandefrihet. Detta gäller även barns yttrandefrihet. Medierna får inte sälja lösnummer på barnens bekostnad. Vi journalister, vuxenvärlden måste garantera barnen deras integritet. Det är ingen grundläggande skillnad mellan barn och vuxna. Skillnaden uppstår i hur medierna hanterar ovana intervjupersoner.

 

Många tror att det finns lagar och regler som säger att det är förbjudet att intervjua barn och ungdomar utan föräldrars tillstånd. De pressetiska reglerna för press, radio och tv innehåller inga särskilda sådana anvisningar. Uppgiften för journalister är att även värna barns yttrandefrihet. Men det behöver inte betyda att det inte är bra att barnens föräldrar är informerade. Det krävs känslighet och omdöme i varje enskild situation och för varje enskilt barn. Att vara närvarande och inte ha för bråttom. Leo Gerdens artikel innehåller ingenting som kan skada honom eller hans närmaste familj. Han skriver om sina åsikter. Varför skulle detta inte publiceras? För att han är för ung?

Är inte det åldersdiskriminering, DO?

 

Ylva Mårtens

Kulturen@expressen.se

Ylva Mårtens är radiojournalist och författare.