Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasmus Fleischer: Turkiets ryska väg

Skribenten och samtidshistorikern Rasmus Fleischer varnar för Turkiets putinisering.
Turkiets president Tayyip Erdoğan, ledare för AKP.
Foto: Pressfoto
Vladimir Putin, Rysslands president.
Foto: Alexei Nikolsky
Angela Merkel, Tysklands förbundskansler.
Foto: Martin Meissner

Rasmus Fleischer varnar för ett allt mer auktoritärt Turkiet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Turkiet under Tayyip Erdoğan och hans AKP följer samma väg mot enpartistaten som Ryssland under Vladimir Putin, med tre års eftersläpning. Processen har kallats "putinisering".

En stark ledare erhåller folkets mandat att skapa ordning och bekämpa korruption. Sju år följer, när ledaren blir allmänt hyllad i Väst, i takt med att investeringsklimatet blir allt bättre. Kampen mot "korruption" blir allt mer selektiv och blir en förevändning för att utmanövrera all opposition. Nya medielagar stryper kritisk journalistik. Regimtrogna medier surrar av konspirationsteorier om judar och homosexuella. Militanta nationalister ges fria händer att terrorisera minoriteter, inom de ramar som sätts av säkerhetstjänsten. Samhället militariseras. Grannländer attackeras.

Turkiets putinisering

Putiniseringen av Ryssland inleddes 2007, när ekonomin var på topp tack vare höga oljepriser. Likaledes inleddes Turkiets putinisering år 2011 på höjden av en febrig högkonjunktur, underblåst av stimulanstriljonerna från USA och Kina. Vändpunkten inträffade i maj 2013 när ett ränteutspel från Ben Bernanke fick kapitalflödena att byta riktning och Turkiet att svaja. Veckan efter inleddes det folkliga upproret i Gezi-parken. Efter att det slagits ned, trappade regimen upp sin antisemitiska retorik.

"Död åt Israel" löd parollen i söndags, när Erdoğans anhängare firade valsegern på gatorna.

Stöd från Angela Merkel

Samtidigt på Twitter jublade svenska islamister, däribland ledande företrädare för Islamiska förbundet och Sveriges unga muslimer (två organisationer som står nära Muslimska brödraskapet och som även är företrädda inom svenska partier, kanske främst MP). Till saken hör att AKP under valrörelsen ordnat möten i Strasbourg och Toronto där de lanserat bilden av Erdoğan som blivande kalif, alltså ledare för all världens sunnimuslimer.

Men tyngre väger ändå det stöd som Erdoğan under valrörelsen erhållit från Angela Merkel och andra EU-ledare. De hoppas att han kan stoppa flyktingströmmarna genom Turkiet.

Snart kan det vara Turkiets egna invånare som måste fly.

Följ Expressen Kultur på facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.