Rasismen mot flickvännen – är Karlsson förvånad?

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson.
Foto: SVEN LINDWALL

Karin Olsson om Mattias Karlsson och hoten mot hans flickvän.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Mattias Karlssons flickvän utsätts för grov rasism. Som dotter till en adopterad kvinna född i Indien är hennes hy mörk, vilket utlöst högerextrem vrede. I fredags berättade SD-toppen i Expressen i en öppenhjärtig intervju med reportern Mattias Knutson om den djupt obehagliga situationen.

Historien rymmer en dyster ironi. I takt med att Sverigedemokraternas opinionsstöd vuxit har ickevita vittnat om hur rasismen allt oftare märks i vardagen, exempelvis med gliringar på gatan eller, om du är en offentlig person, genom oräkneliga digitala angrepp.

Nu drabbar den samhällsutvecklingen även den ljushyllta smålänningen Mattias Karlsson, SD:s inofficielle chefsideolog.

Det hela känns ”extremt orättvist” säger han. Hans flickvän är ju så svensk, född här och har till och med ”småländskt påbrå på ena sidan”. Man kan inte låta bli att undra om han tycker att det hade varit mer ”rättvist” om den drabbade varit en nyanländ från Somalia?

Men samtidigt låter han nästan förvånad över rasismens obarmhärtiga människosyn. De ”mer eller mindre dömde ut henne som person på grund av hennes hudfärg”, noterar han. Jaså, säger du det?

Detta kommer från en person som framgångsrikt ägnat sitt liv åt att normalisera och bredda ett parti med högerextremt ursprung. SD har städat i partiprogrammet och sagt farväl till de flesta av företrädarna som medierna, oftast Expressen, avslöjat som fullblodsrasister.

Sverigedemokraternas moderna syn på svenskhet formulerades av Mattias Karlsson redan 2007: Henke Larsson är svensk, men inte Zlatan.

Man har halat regnbågsflaggan i Sölvesborg och kämpat för förbud mot böneutrop.

SD förespråkar i dag det som de kallar för ”öppen svenskhet”. Det etniska ursprunget ska inte avgöra, utan den svenska kulturen, språket och lojaliteten till nationalstaten. Sverige åt svenskarna, i en uppdaterad, någorlunda salongsfähig tappning. Då utgör en kvinna med utomeuropeiska adoptivrötter inget problem. 

Så lyckades man, i ett alltmer segregerat land med eskalerande sociala problem och hög migration, i oktober för första gången bli lika stora som Socialdemokraterna i Demoskops väljarbarometer.

Åren som väletablerat riksdagsparti har också konsekvent ägnats åt att stödja invandrarhatiska nätpublikationer och producera reklamfilm med så grovt innehåll att TV4 tackat nej till att sända. Man har halat regnbågsflaggan i Sölvesborg och kämpat för förbud mot böneutrop.

Kärleken övervinner allt, sägs det.

SD har vetat exakt vilka strängar de ska spela på för att mobilisera sina radikala gräsrötter, fradgande av okvädningsord mot män från Nordafrika och Mellanöstern, bögar och flator, slöjbärande kvinnor och liberala publicister. Listan kan göras lång; i dessa kretsar är mångfald ett skällsord. Svansen leder rakt ner i den bruna sörjan.

Mattias Karlsson kan inte vara förvånad över det beklagliga som nu hänt hans flickvän. 

Kärleken övervinner allt, sägs det. Och jag hoppas innerligt att de får vara i fred i fortsättningen. Men Karlsson borde kanske fundera över den draksådd som han själv har varit med och planterat.


Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.

Isak Skogstad: Destruera lärarutbildningen

Hur ska den svenska skolan bli bättre? Daniel Sjölin möter den hårdföre skoldebattören Isak Skogstad, aktuell med boken ”Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan”. Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen i tv-spelaren ovan.