Katarina Wennstams nya bok handlar om skammen som omgivningen lägger på ”dåliga kvinnor”. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Katarina Wennstams nya bok handlar om skammen som omgivningen lägger på ”dåliga kvinnor”. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

"Rasande uppgörelse med patriarkatet"

Publicerad

Katarina Wennstams bok "Flickan och skammen" visar hur kvinnor skambeläggs för sin sexualitet.

Karin Olsson läser en stundtals briljant genomgång av manligt förtryck.

Monica Lewinsky var praktikanten som gav Bill Clinton ett blowjob 1988 och över en natt blev hela världens slampa. Journalisten Katarina Wennstam tar upp historien i sin nya bok "Flickan och skammen", som ett exempel på när kvinnan hängs ut och skambeläggs för sitt sexuella beteende, eller uppfattningar om det. "I did not have sex with that woman", försvarade sig presidenten. Det alla hörde mellan raderna var den där horan.

Katarina Wennstams nya bok Flickan och skammen.

Lewinsky-affären aktualiserades i årets presentvalskampanj när Donald Trump retoriskt frågade hur Hillary Clinton ska kunna tillfredsställa en hel nation, när hon inte ens kunde tillfredsställa sin man? Wennstam noterar hur Trump flyttade skammen från Lewinsky – till en annan kvinna. Lille Bill själv råkade bara stå med byxorna nere, eller?

Wennstam har en örnblick för patriarkala tjuvtrick. "Flickan och skulden" från 2002 blottlade hur våldtäktsoffer behandlas av sin omgivning och i rätten, med frågor om klädsel och sexuell erfarenhet. Den vände upp och ner på samtalet i Sverige. Och i uppföljaren "En riktig våldtäktsman" fortsatte hon att bråka med våra förvrängda bilder av sexualbrott.

Wennstam känns igen

Det är lätt att känna igen Wennstam också i nya boken. Varenda mening tycks skriven i ett slags kontrollerat raseri. Men i dag går hon idéhistoriskt djupare. Från "slutshamingens" urmoder, Maria Magdalena till 1600-talets skampålar för lösaktiga kvinnor och andra världskrigets "tyskhoror". Föreställningen om "horan och madonnan" har vandrat som en kackerlacka genom århundradena.

Men det är på sin hemmaplan, de vanliga tonårstjejernas kamp för att upprätthålla sitt rykte samtidigt som de försöker utforska sin sexualitet, som Wennstam briljerar. Det handlar om flickor som anses ha hånglat och legat för mycket till de som kuvas för att de tar för mycket plats. Hon påminner om den dubbla Nobelpristagaren Marie Curie som förföljdes av skandaler kring sitt privata sexliv.

Det som förr kunde stanna vid toalettklotter, kan nu på nolltid nå tusentals människor på internet och aldrig försvinna. Fallet med den 31-årige italienskan Tiziana Cantone, som tog livet av sig efter att en privat sexfilm spreds, har nyligen fått stor uppmärksamhet. "Slutshaming" inte bara förstör flickors liv, det dödar kvinnor. Lewinskys föräldrar var under en tid rädda att ens lämna henne ensam i duschen.

Missriktad hänsyn

Dessvärre behandlar boken hedersförtryck högst summariskt. Visst tar Wennstam upp "oskuldskontroller" och hedersmord, men hon kartlägger inte livet för de flickor som lever under hedersförtryck, som hon gör med tjejerna som går på fester och har pojkvänner.

Här spökar säkert taliban-tal och missriktad hänsyn. Det är synd. Det finns mycket kvar att berätta om hur det mer vardagliga hedersförtrycket ser ut, när släkt och familj slår vakt om flickans "renhet". Hur fungerar det med "harampoliser" i sociala medier som anmärker på hur den unga kvinnan bär slöjan på Instagram och moralväktare i kvarteret som skvallrar om tjejernas sällskap och klädsel? Det tyngsta lasset kring dessa frågor drar feminister som Nalin Pekgul, Amineh Kakabaveh och Sakine Madon.

Det måste ändras.

 

Fotnot: Katarina Wennstam intervjuas av Martina Montelius i Expressens monter på bokmässan i Göteborg i dag kl 14.40.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag