Fanny Agazzi. Foto: Johanna ArnströmFanny Agazzi. Foto: Johanna Arnström
Fanny Agazzi. Foto: Johanna Arnström
"Tack och förlåt"."Tack och förlåt".
"Tack och förlåt".
Ur romanen.Ur romanen.
Ur romanen.

Rasande farväl tas i Fanny Agazzis roman

Publicerad

Björn Barr om Fanny Agazzis "Tack och förlåt", en serieroman som osar av desperation.

Drabbas man av en långvarig depression är det en stor fördel om man har lite humor. I stunden är det förstås svårt att skratta, fullt upptagen som man är med att hantera det bottenlösa mörker som tagit bröstet i besittning. Men efteråt, när signalsubstanserna letat sig upp till acceptabla nivåer igen, kan man förhoppningsvis se tillbaka på vissa episoder med ett snett leende.

Fanny Agazzi har den förmågan. I några scener i serieboken "Tack och förlåt" undrar jag nästan om hon tagit rygg på mig under mina sämsta perioder. Bara en människa i djup kris skäller ut en kontaktsökande katt, eller bryter ihop för att kläderna i garderoben inte passar. Minsta dammkorn blir till ett oöverstigligt berg av ångest.

Serierutorna exploderar

För det här är en berättelse som osar av desperation: samma kväll som Fanny får ett missfall, ringer hennes expojkvän Johnny. Deras gemensamma vän - Fannys bästis - Nabil har dött, 26 år gammal.

Sorgen är ingen rationell reskamrat, och sällan har den väl skildrats lika uttrycksfullt som här. Serierutorna exploderar i taggiga tuschteckningar under de första akuta dygnen. Parallellt med berättelsen om Fannys och Nabils vänskap löper också en annan tråd: drömmen om ett barn. Fanny och hennes sambo Elias kämpar för att bli gravida, men utan framgång.

Respekt!

Så växer smärtan över döden och livet fram i ett mörkt växelspel över alltings jävlighet. Mot slutet är Fannys förtvivlan nästan outhärdlig att ta del av. Hon sätter sig - precis som ledsna människor ofta gör - tills doms, över sin omgivning men främst över sig själv:

"Vidriga as! Ditt straff blir att förlora ett barn och att det fastnar i din kropp!", dundrar rösterna i huvudet.

Att våga skildra sina egna tillkortakommanden på ett så hudlöst sätt är värt all respekt.

 

Följ Expressen Kultur och Litteratur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag