Marcs installation "De senaste åren har jag spenderat mer tid i sandlådan än i vita kuben." Foto: Jean-Baptiste Beranger
Marcs installation "De senaste åren har jag spenderat mer tid i sandlådan än i vita kuben." Foto: Jean-Baptiste Beranger

Rapport från lekstugan

Publicerad
Uppdaterad
Peter Cornell gläds över samtidskonstens lekfullhet när han går på Dorinel Marcs utställning.
Dorinel Marc är en vänlig man som gör tillvaron osäker; egenskaper som gör honom till en värdig arvtagare till Kjartan. Bådas konst utspelar sig helst i ett socialt och politiskt rum utanför galleriet. Nu är Dorinel Marc småbarnspappa och på Rumänska kulturinstitutet reflekterar han över vad det betyder för hans konstnärskap. "Lusten att skapa konst har minskat sedan jag skaffat barn" står det skrivet på väggen med bokstäver av kulörta barnsockor. Och på en svart tavla läser jag: "Jag stängde in mig i barnkammaren så som en konstnär isolerar sig i sin ateljé."

Men det är ingenting han beklagar, för i en videointervju säger han sig ha kommit fram till att konstnären (även gubbar) egentligen är en mamma. Han mässar likt en profetisk Tolstoj eller imam i ett stort och fritt växande skägg. Men på vernissagen uppträdde han i burka framför en sandlåda där barn lekte, en outsider upptagen av sina barn (sin konst).
Av en tillfällighet såg jag en annan video på temat "Vad är en konstnär?" Det var Magdalena Dziurlikowskas "My secret life" från utställningen Patterns of the mind som ingick i programmet för Åbo som årets kulturhuvudstad. Att vara konstnär är som att, likt Sisyfos, kånka tunga stenar. Varför blev Magdalena Dziurlikowska inte i stället en framgångsrik, förmögen kvinna med star quality? I videon spelar hon båda rollerna med en stark utstrålning som performanceartist. Varför väljer man att bli konstnär? Den allvarliga frågan turneras med avväpnande humor.
Dorinel Marc och Magdalena Dziurlikowska - kom sen inte och säg att samtidskonsten är anemisk och tråkig.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag