Rännstensungar

Bakgårdspoesi. Sharon Lockhart, Pódworka, 2009.

Nils Forsberg ser barn på bilder som stoppar tiden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Barn. Kan. Inte. Skynda. Sig. Lever man med barn är det en källa till daglig irritation - fråga Alfons Åbergs pappa. Som vuxen glömmer man hur själva aktiviteten och leken var värdet i sig, utan riktning eller slutmål.

Jag påminns om det där framför Sharon Lockharts filmloop "Podwórka". I sex okommenterade scener, tagna med fast kamera, syns barn leka på polska bakgårdar där betongen inte bara är grå, den är sprucken också. För ett vuxet öga ser platserna i bästa fall trista och opedagogiska ut, i värsta fall livsfarliga. För barnen är de fulla av möjligheter.

Man kan se Lockharts film socialrealistiskt och förfasas över att barnen i Lodz inte har bättre lekplatser, eller i alla fall hjälm och reflexväst, men det är att missa poängen. "Podwórka" är en hyllning till leken och den ostoppbara livsglädjen. Att sätta sig ner och ägna den en halvtimme är stiga ut ur den linjära tiden med dess hållpunkter och in i en värld där nuet är allt.


"Podwórka" är med i en större presentation av Sharon Lockhart på Bonniers konsthall som fått namn efter Milena, ett av barnen på Lodz bakgårdar som konstnären lärde känna och sedan har fortsatt att följa. Lockharts arbetsmetod är lika långsam som hennes filmer. Vad som kommer ut av hennes samarbete med Milena, som ska handla om barns rätt till sin egen berättelse, längtar jag efter att få se. Ingen levande konstnärs blick på barn är så genuint intresserad och full av respekt för dem på deras egna villkor. För det är ingen som tar sig tid.

Konst

Sharon Lockhart

Milena, Milena

Bonniers konsthall

Till 29/6