Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädsla och självcensur sprider sig i Hongkong

Tusentals samlades i Victoria Park under ljusceremonin 2014.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Jojje Olsson är journalist, författare och specialiserad på Kina.

Att Hongkongs årliga manifestation för att uppmärksamma massakern vid Himmelska fridens torg stoppas, visar hur Kina krossat stadens politiska och civila rättigheter.
Jojje Olsson beskriver hur fängelsedomar och varningar skapar rädsla i staden.

KULTURDEBATT. Det finns bara en plats i hela Kina där massakern vid Himmelska fridens torg kan uppmärksammas. Nämligen Hongkong, där världens största minnesstund för offren hålls varje år den 4 juni bland de upplysta skyskraporna i centralt belägna Victoria Park.

Fram tills nu. För stadens polis beviljar inte längre tillstånd för denna sorts tillställningar.

Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China, som arrangerat minnesstunden sedan 1990, ger inte mycket för polisens förklaring om att förbudet beror på covid-19.

Det var nu över 40 dagar sedan som Hongkong noterade ett nytt fall av viruset som uppstått lokalt utan att kunna spåras. När regeringschef Carrie Lam fick frågan varför publik tillåts på idrottsevenemang och en stor konstmässa inomhus, hänvisade hon inövat till att det handlar om ett polisbeslut.

Organisationens ordförande Lee Cheuk-yan framhåller att evenemanget är en av de viktigaste skillnaderna mellan Hongkong och det kinesiska fastlandet. Andra beskriver det som ett lackmustest för stadens rättigheter; själva andemeningen i ”ett land, två system”.

Minnestunden i Victoria Park 2012.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Myndigheterna har dock tappat tålamodet med sådana symbolhandlingar. Tvärtom framstår minnesstunden som en upprorisk handling, viktig att krossa, för att visa vem som bestämmer. 

Fjolårets förbud – även det på grund av pandemin – hörsammades inte. Tiotusentals av stadens invånare tog sig till Victoria Park för att tillsammans tända ljus och sjunga sånger.

Fjolårets förbud – även det på grund av pandemin – hörsammades inte.

Något som flera av deltagarna i år i stället får syssla med i fängelset. För sedan dess har dussintals aktivister åtalats för olovlig sammankomst. I början av maj dömdes Joshua Wong och tre andra till fängelse för att ha deltagit just vid denna minnesceremoni. 

I slutet av maj dömdes tio personer, inklusive den pro-demokratiska mediemogulen Jimmy Lai, till fängelse i upp till 18 månader för samband med demonstrationer på Kinas nationaldag. Det var knappast någon slump att domarna föll veckan innan den 4 juni.

I år lämnas ingenting åt slumpen. Till årsdagen ska 3 000 poliser placeras ut vid Victoria Park, och ännu fler på andra platser runtom i staden. På förhand har meddelats att de som blott uppmanar andra att ta sig till parken, nu riskerar upp till fem års fängelse.

Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen stängdes även ett omtalat museum som tillägnas massakern vid Himmelska fridens torg ner. Myndigheterna utreder nu dess ”licenser och tillstånd”.

I veckan berättade flera lärare för South China Morning Post att de inte längre törs undervisa sina elever om massakern. De räds problem under den nya, svepande säkerhetslag som förra sommaren infördes i Hongkong via dekret av politbyrån i Peking.

Flera av stadens pro-kinesiska politiska profiler menar att själva existensen av Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China bryter mot den nationella säkerhetslagen, då organisationen i sina stadgar motsätter sig enpartisystemet och i stället vill att Kina blir demokratiskt. Tre av dess fyra centrala ledarfigurer är dessutom redan fängslade.

Organisatörerna uppmanar därför inte stadens invånare att infinna sig i Victoria Park i år. Riskerna är för stora.

Lam kunde denna vecka inte ens ge ett rakt svar på huruvida det nu är olagligt för stadens invånare att uttala sig negativt om den kinesiska enpartistaten. Organisatörerna uppmanar därför inte stadens invånare att infinna sig i Victoria Park i år. Riskerna är för stora.

Istället tillråder man de som vill uppmärksamma årsdagen att tända ett stearinljus hemma, eller lysa med mobiltelefonen på en gata i sitt eget grannskap. Detta kan man inte bli gripen för – i alla fall inte än så länge.

Således är dagens årsdag en sorglig avbild av vad som på kort tid skett med ett av Asiens mest dynamiska civilsamhällen. Vid den sista tillåtna minnesstunden 2019 sågs 180 000 personer lyssna på tal och veckla ut banderoller som nu ger fängelse.

I år blir det i stället en samling enskilda individer – eller i bästa fall mindre klungor av aktivister – som nervöst, sneglandes över axeln efter polisen i tystnad tänder ljus på olika platser.


Jojje Olsson är journalist och författare, specialiserad på Kina samt medarbetare på Expressens kultursida.



Göran Greider: ”Känner främlingskap inför kultursidorna”

https://embed.radioplay.io?id=84809&country_iso=se

Göran Greider gästar Expressens mediepodd och diskuterar Skuggefejden, Wolodarskis coronahantering och Måneskins ”snortande”. Med Karin Olsson och Magnus Alselind.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.