Räddhågset

Publicerad
Uppdaterad

Den första konferensen

om filosofen Hannah Arendt hölls 1972 i New York. Hon satt med. Alla grälade intensivt om hennes idéer. Hon också - med sig själv. Man måste det om Arendt inte ska bli livsfarlig. Men för att framkalla "Arendteffekten" krävs också att man vågar se samtidens politiska konflikter genom hennes tankevärld. Helgens stora konferens på Moderna museet vågade alldeles för lite. När Richard Bernstein passionerat diskuterade Arendts idé om radikal och banal ondska fanns båda elementen på plats: "När advokater i Vita huset utreder vilka former av tortyr som ska användas så får idén om den banala ondskan resonans långt in i vår tid." Samma effekt när Christoph Menke i går visade hur Arendt förkastade FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, och det liberala suveränitetsfilosofiska fundament den vilar på. Det finns inga universella rättigheter, menade hon i en slutsats som motsäger hela den ytliga bild de flesta har av hennes världsbild. Det blev för få såna besvärligheter under konferensen. Ja, den var häpnadsväckande konventionell. "Tiden vi lever i", alltid i Arendts tankar, var nerskruvad. Var fanns queerfeministiska läsningar, en diskussion om det totalitära från afrikansk kolonial erfarenhet, om det kosmopolitiska i Europas storstäder? Frånvaron säger något väsentligt om arrangörerna: SCAS vid Uppsala universitet och Goetheinstitutet. Dessvärre även om tillståndet i svensk humaniora generellt. Arendt måste befrias från akademin. Egentligen en ganska arendtsk slutsats.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag