Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rädda studentjournalistiken!

Ida Ölmedal som redaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 2013. Foto: James J. Huang
Tidningen Gaudeamus. Foto: Gaudeamus

Ida Ölmedal oroas av de klåfingriga studentpolitikerna i Stockholm. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den som våndas över synen på granskande journalistik hos framtida makthavare blir inte uppmuntrad av den Qviberg-skandal i miniatyr som just nu rasar vid Stockholms universitet.

Den snart 100-åriga studenttidningen Gaudeamus riskerar i praktiken att gå i graven.

“Gadden”, som tidningen kallas, ägs av studentkåren och finansieras till stor del av universitetet. Samtidigt har den i uppgift att granska just dessa. 

Ett torrt, men ädelt uppdrag: Få saker är så avgörande för unga människor som att deras utbildning håller måttet, och samtidigt är få samhällssfärer så snåriga och svårbegripliga som universitetsvärlden. 

Kåren vill ta över Gaudeamus

Att vara journalist i en semiprofessionell studentvärld är rätt tufft. När jag själv var chefredaktör på Gaddens motsvarighet i Lund, Lundagård, var några av de förtroendevalda så arga att de under en blöt bal brände våra tidningar utanför redaktionen.

Nu verkar även Stockholms studentkår ha tröttnat på att bli granskad. I en parodiskt pampaktig proposition till kårfullmäktige kallar styrelsen Gadden en “kommunikationskanal” och föreslår att kårens verksamhetschef tar över som ansvarig utgivare.

För att förstå logiken: Det är som att Stefan Löfven skulle låta sin närmaste tjänsteman ta över ansvaret för "Ekot". Gadden är då inte längre en journalistisk tidning, utan ett reklamblad. (Styrelsen skriver pliktskyldigt att man ska upprätta en "policy" för att det fortfarande ska publiceras kritiska artiklar – men trovärdigheten försvinner även för dessa om tidningen styrs av en kårchef.)

 

LÄS MER – Ida Ölmedal: Sydsvenskans val visar att lokaljournalistik har blivit en klassfråga 

 

Kan hota Spionen, Ergo och Lundagård

Varför bry sig? Beslutet berör inte bara Stockholms studenter, som förlorar sitt granskande organ. Känner jag studentvärlden rätt kan Stockholmskårens beslut öppna dörren även för andra kårer som tröttnat på sina tidningar: Ergo i Uppsala, Spionen i Göteborg och Lundagård i Lund, för att nämna de tyngsta kårägda tidningarna.

Det skulle vara sorgligt, främst för studentvärlden – men också för medievärlden. 

Studenttidningarna är inte alltid det glassigaste man kan läsa, men är, när de är som bäst, både hårda skolor i granskande journalistik och kreativa experimentverkstäder. Jan Guillou har skrivit för Gadden. Författaren och Expressen-skribenten Tomas Bannerhed har varit redaktör. Lundagård har format åtskilliga Expressen-medarbetare samt stjärnjournalister som Björn af Kleen, Rakel Chukri och Patrik Lundberg.

Studentkåren, å sin sida, påstås ibland vara en ingång till maktens korridorer inom politik och näringsliv. Jag hoppas innerligt att så inte blir fallet för de klåfingriga studenttidningsägarna i Stockholm.

 

LÄS MER: Vad händer med Metros oberoende under Mats Qviberg?

 

Ida Ölmedal är vikarierande biträdande kulturchef på Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!