Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädda de fria ryska rösterna från Putin

Michail Zygar, författare, journalist och tidigare chefredaktör för oppositionella tv-kanalen Dozhd i Ryssland.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).
Foto: Alexis Sciard / TT NYHETSBYRÅN

Demokratiska länder måste ta emot de ryska intellektuella som nu tvingas fly Ryssland under Putins förtryck.

Det skriver Michail Zygar, författare och tidigare chefredaktör för oberoende tv-kanalen Dozhd i Ryssland, och Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

UPPROP. Det krig som Putin för i Ukraina har en andra front. Samtidigt som han började bomba ukrainska städer avslutade han också processen med att förstöra ryska oberoende medier. Kriget mot journalistiken inleddes för länge sedan – och tusentals ryska journalister har tappert kämpat för yttrandefriheten under hans 22 år vid makten. Men i förra veckan stängdes nästan alla fria medier i Ryssland igen, deras webbplatser blockerades, deras arbete stoppades.

I förra veckan inleddes en exodus av såväl journalister som konstnärer, filmskapare, IT-experter och forskare från Ryssland. Först och främst för att de inte vill identifieras med den regim som bedriver detta blodiga krav och inte vill att dödandet i Ukraina ska ske i deras namn. Men också för att det är farligt för dem att stanna i Ryssland – förra veckan röstade det ryska parlamentet för ett tillägg till brottsbalken som likställer alla protester mot kriget med högförräderi och därmed gör att den som anklagas riskerar upp till 20 år i fängelse.

Liksom sina föregångare lämnar dagens exilryssar sitt hemland förkrossade.

Strömmen av flyktingar som tidigare arbetat i ryska medier är enorm. Det är en katastrof som kan jämföras med tragedin efter oktoberrevolutionen 1917, när de flesta utbildade ryssar flydde undan bolsjevikerna. Flera av dem blev världskändisar och bidrog enormt till den vetenskapliga och konstnärliga utvecklingen runtom i världen. Några av dessa flyktingar var Nabokov, Rachmaninov, Stravinsky, Djagilev, Anna Pavlova, Ayn Rand, Bunin, Chagall, Kandinsky, Sikorsky, för att bara nämna några av de stackars människor som förlorade allt 1918. Tragedin som äger rum nu är likadan.

Den nuvarande flykten från Ryssland kan jämföras med massutvandringen från Tyskland under 1930-talet: de som inte accepterade Hitlers politik flydde landet, bland dem Albert Einstein, Robert Oppenheimer, Marlene Dietrich, Thomas Mann och tusentals andra.

Protester i Moskva.
Foto: VITALIY SMOLNIKOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Liksom sina föregångare lämnar dagens exilryssar sitt hemland förkrossade. De har fört en lång kamp för frihet och demokrati och förlorat. De tvingas lämna sina hem och sin egendom. Ibland lämnar de sina familjer – och ofta förbannas de av sina släktingar, fäder, mödrar, kolleger och grannar, och betraktas som förrädare som har hoppat av till fienden under kriget. De förlorar även sina yrken och sitt levebröd, det älskade arbete som brukade vara deras livs mening. Och slutligen tar de farväl av sina drömmar – av det Ryssland som de hoppades på och såg så tydligt i framför sig.

De tar farväl av den framtiden som de var övertygad om – med ett fritt, demokratiskt Ryssland.

De tar farväl av den framtiden som de var övertygad om – med ett fritt, demokratiskt Ryssland. Ingen tror att situationen kommer vara för evigt – men det är tydligt att den kommer att pågå i åtminstone flera år.

Men även i detta läge är deras tankar och deras hopp med folket i Ukraina, vars lidande är långt värre. Med dem som kämpar för sin överlevnad och sin frihet, som lever med bombningarna och tvingas försvara sig mot Putins aggression.

Oberoende ryska journalister och det ryska civilsamhället i exil behöver stödet från demokratiska länder, som USA och EU:s medlemsländer. Vi måste ge dem flyktingstatus och möjlighet till vidarebosättning. Vi uppmanar Vita huset, Europeiska rådet och Europaparlamentet att starta en ambitiös plan för att välkomna dessa personer, så att de fria ryska rösternas intellektuella motstånd ska kunna leva vidare – till nytta för sitt eget lands framtid, men också till nytta för de länder som tar emot dem, vilket tidigare generationer har bevisat.

Vi uppmanar med full röst alla demokratiska samhällen och ledare att möta detta historiska tillfälle: mobilisera nu för att välkomna ryska journalister, liksom konstnärer, filmskapare, IT-specialister och forskare.


Av Michail Zygar och Christophe Deloire

Michail Zygar var fram till nyligen chefredaktör för tv-kanalen Dozhd i Ryssland och har skrivit de uppmärksammade böckerna ”Männen i Kreml. Inifrån Putins hov” (Ordfront, 2017) och ”Imperiet måste dö. Vittnesskildring från den ryska revolutionen” (Ordfront, 2018).

Christophe Deloire är generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF). Artikeln har även publicerats i tidningarna Le Monde, El Pais och L’Espresso.

Översättning från engelska Jens Liljestrand.



Lägg ut: ”Kriget inifrån”

https://embed.radioplay.io?id=114106&country_iso=se

MEDIEPODD. Magnus Falkehed om historien som skrivs i Kiev. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar dråpet som tvingar UG att följa upp Lena Sundströms reportage och Jan Helin som middagssällskap.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.