Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädd för rättsrötan

Marianne Lindberg De Geer påminner apropå Assange om svensk rättsröta.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Som medborgare i konungariket Sverige vet jag inte mer om vare sig Julian Assange eller de brott han kopplas samman med än övriga tidningsläsare och tv-tittare i landet. Som jag uppfattat det är han livrädd för att bli utvisad till USA, om han går med på att medverka i en svensk rättegång om våldtäkt.

Detta på grund av amerikanska statens beskyllningar om att han, på ett "olagligt sätt", offentliggjort hundratusentals dokument och andra krigsförbrytelser (ni kommer ihåg filmen där amerikanska soldater filmar sig själva när de i en helikopter skrattande skjuter ner civila på marken i Irak).

Orsaken till att Assange tror att han ska bli utvisad från Sverige till USA, där han riskerar dödsstraff är att han inte tror på den svenska rättsstaten.

Varifrån hans tvivel kommer?

Tja, kommer ni ihåg de egyptiska männen som i en överenskommelse mellan USA och svenska staten, hämtades i ett CIA-plan och med påsar över huvudet och sövande sprutor i rumpan, återbördades till sina torterare i Egypten.

Eller som nu senast:

De vanvettiga rättshaverierna som, tack vare en svensk grävande journalist, Hannes Råstam, rullas upp, i affären svenska staten vs Thomas Quick, (dömd för inte mindre än åtta mord som nu utreds ett efter ett och där utgången väntas bli friande domar).

Skulle inte vem som helst i det längsta undvika en rättegång i en sådan stat oavsett om man var skyldig eller inte?


Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se