Rädd för rättsrötan

Publicerad

Marianne Lindberg De Geer påminner apropå Assange om svensk rättsröta.

Som medborgare i konungariket Sverige vet jag inte mer om vare sig Julian Assange eller de brott han kopplas samman med än övriga tidningsläsare och tv-tittare i landet. Som jag uppfattat det är han livrädd för att bli utvisad till USA, om han går med på att medverka i en svensk rättegång om våldtäkt.

Detta på grund av amerikanska statens beskyllningar om att han, på ett "olagligt sätt", offentliggjort hundratusentals dokument och andra krigsförbrytelser (ni kommer ihåg filmen där amerikanska soldater filmar sig själva när de i en helikopter skrattande skjuter ner civila på marken i Irak).

Orsaken till att Assange tror att han ska bli utvisad från Sverige till USA, där han riskerar dödsstraff är att han inte tror på den svenska rättsstaten.

Varifrån hans tvivel kommer?

Tja, kommer ni ihåg de egyptiska männen som i en överenskommelse mellan USA och svenska staten, hämtades i ett CIA-plan och med påsar över huvudet och sövande sprutor i rumpan, återbördades till sina torterare i Egypten.

Eller som nu senast:

De vanvettiga rättshaverierna som, tack vare en svensk grävande journalist, Hannes Råstam, rullas upp, i affären svenska staten vs Thomas Quick, (dömd för inte mindre än åtta mord som nu utreds ett efter ett och där utgången väntas bli friande domar).

Skulle inte vem som helst i det längsta undvika en rättegång i en sådan stat oavsett om man var skyldig eller inte?

 

Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag