Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädd för rättsrötan

Marianne Lindberg De Geer påminner apropå Assange om svensk rättsröta.

Som medborgare i konungariket Sverige vet jag inte mer om vare sig Julian Assange eller de brott han kopplas samman med än övriga tidningsläsare och tv-tittare i landet. Som jag uppfattat det är han livrädd för att bli utvisad till USA, om han går med på att medverka i en svensk rättegång om våldtäkt.

Detta på grund av amerikanska statens beskyllningar om att han, på ett "olagligt sätt", offentliggjort hundratusentals dokument och andra krigsförbrytelser (ni kommer ihåg filmen där amerikanska soldater filmar sig själva när de i en helikopter skrattande skjuter ner civila på marken i Irak).

Orsaken till att Assange tror att han ska bli utvisad från Sverige till USA, där han riskerar dödsstraff är att han inte tror på den svenska rättsstaten.

Varifrån hans tvivel kommer?

Tja, kommer ni ihåg de egyptiska männen som i en överenskommelse mellan USA och svenska staten, hämtades i ett CIA-plan och med påsar över huvudet och sövande sprutor i rumpan, återbördades till sina torterare i Egypten.

Eller som nu senast:

De vanvettiga rättshaverierna som, tack vare en svensk grävande journalist, Hannes Råstam, rullas upp, i affären svenska staten vs Thomas Quick, (dömd för inte mindre än åtta mord som nu utreds ett efter ett och där utgången väntas bli friande domar).

Skulle inte vem som helst i det längsta undvika en rättegång i en sådan stat oavsett om man var skyldig eller inte?


Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.