Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så radikaliseras män av våldsporren

Hos gärningsmännen i de senaste årens mest uppmärksammade ”sexmord” finner man ett mycket frekvent bruk av grov våldsporr.

Katarina Wennstam berättar om vad hon hittade när hon gjorde research till sin senaste hyllade roman ”Vargen”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ESSÄ. Låt oss prata om porr. Även om det tar emot, även om det känns jobbigt och även om somliga kommer att ropa ”moralpanik” så måste vi göra det.

Under researchen till min senaste bok ”Vargen” har jag granskat den grova våldsporren av i dag och huruvida den kan verka som inspiration till verkliga våldsbrott. 

Till att börja med är det ett stort problem att så många inte förstår vad vi pratar om. Vi har en bild av pornografi som bygger på de porrtidningar man hittade i skogen eller de dåliga VHS-kopior man tittade på som tonåring. 

Det har, minst sagt, hänt en del sedan dess. Porren är konstant tillgänglig, gratis i din mobil, när du vill. Det handlar förstås också om vilken typ av porr som finns i dag. 

Jag har inte alltid varit säker på att hon kommer att överleva tills filmen är slut.

Jag menar att vi bortom argumentet ”vuxna människor ska få göra vad de vill i sovrummet” måste förstå vad vi har att göra med. 

Den porr jag har granskat har inte varit särskilt svår att hitta. Jag har medvetet inte velat granska porr som man måste ha särskilda inloggningar för att hitta, eller sökt på Darknet. Jag har velat titta närmare på den porr som vem som helst kan hitta på fyra-fem klick på mobilen, på de största globala gratissajterna. 

Det jag har funnit kan bäst sammanfattas med att många av porrfilmerna innehåller så grovt våld mot kvinnan att jag inte alltid har varit säker på att hon kommer att överleva tills filmen är slut.

Och detta är gjort för onanera till.

Vår bild av porr är ofta formad av de dåliga VHS-kopior man hittade som tonåring.
Foto: Expressen

Många verkar tro att begreppet ”porr med våldsinslag” kanske handlar om en klatsch på rumpan eller att dra tjejen i hästsvansen.

Då har man inte förstått någonting.

Mycket av våldsporren är så grov att om det i stället handlade om ett uppgjort slagsmål på en skolgård mellan två elever, så skulle det vara åtalbar misshandel eftersom man inte kan samtycka till så grovt våld. 

Men om det också finns en penetration? 

Ja, då menar en del att vi inte ska lägga oss i vad människor går i gång på sexuellt.

Jag menar att vi måste förstå vad det är det verkligen handlar om. Och hur grovt det är.

Det som fick mig intresserad av att gräva mer i dagens utbud av porr är att jag i många år har reagerat på tystnaden kring den grova våldsporr som gång på gång hittas i datorerna hos män som åtalats för mord på kvinnor med sexualsadistiska inslag eller för upprepade överfallsvåldtäkter. 

Polisen letar alltid igenom den misstänkta gärningsmannens dator eftersom det kan finnas sökningar eller bilder av intresse, och just porren man då funnit redovisas i förundersökningarna. Men det skrivs väldigt lite om det i mediernas bevakning av dessa fall. 

Porrutbudet som internet har tillgängliggjort är av en annan typ än förr.
Foto: Beatrice Lundborg / DN / TT

Jag tror att det kan ha att göra med rädsla för att peka ut porren som enskild komponent. Nej, inte alla män som tittar på våldsporr blir mördare – men det jag har kunnat se är att hos alla kända mördare till de senaste årens mest uppmärksammade så kallade ”sexmord” (vidrigt ord, det är ju övergrepp följt av dödligt våld) så finns ett mycket frekvent bruk av grov våldsporr. 

Ofta har männen debuterat som porrkonsumenter mycket tidigt och de har i perioder helt förlorat kontrollen över hur mycket porr de konsumerat. De har ofta sökt på just porr med grovt explicit våld, överfall, våldtäktsinfluerad porr, maskerade män, fastbundna kvinnor osv.

I vissa fall har mordet genomförts på ett sätt som är uppenbart inspirerat beträffande tillvägagångssätt, utifrån just de bilder och filmer som polisen har säkrat vid husrannsakan. 

Detta säger något, detta betyder något. Ändå är det märkligt tyst om gärningsmännens porrkonsumtion i bevakningen av mordfall. 

Utbudet är enormt och antalet visningar kan uppgå till flera hundratusen, ibland miljoner.

En i porren mycket vanlig term är gagging. Det betyder att en man trycker ner sin penis så långt ner i halsen på en kvinna att hon får kräkreflexer.

Någon form av gagging förekommer i nästan alla oralsexscener, ofta ganska kort. Men ibland är det så grovt och så utdraget att det faktiskt är livsfarligt. Penisen trycks ner så långt att luftvägen genom strupen täpps till. Ibland trycks kvinnans ansikte samtidigt mot mannens skrev, så att också näsan täpps till. Ibland hålls näsan helt enkelt för. Hjärnskador kan uppstå när syretillförseln till hjärnan stängs av. 

Och återigen är detta tänkt att onanera till.

Tänk dig en jämförbar situation, men utan sexuella inslag. En lek mellan unga som går ut på att täppa till luftvägarna under så lång tid att det börjar bubbla upp saliv ur strupen. Att ögonen börjar rulla bakåt.

Och tänk dig att det då skulle finnas debattörer som säger att även om detta är förenat med livsfara, så ska inte utomstående hålla på och lägga sig i. Det finns ju de som gillar hårda tag. 

Under arbetet med denna research insåg jag mer och mer vad detta de facto handlar om: radikalisering. Porren är våldsbejakande.

Filmer som dessa är inte ovanliga, utbudet är enormt och antalet visningar kan uppgå till flera hundratusen, ibland miljoner, vilket säger en hel del om efterfrågan. På många sajter finns också en like-funktion. Jag tänker att den där tummen upp fyller en viktig funktion. Den säger till killen eller mannen som tittar att här finns det många andra som har gillat vad de ser. Även om det är så grovt att det kanske vänder sig i magen första gången du ser det så får du samtidigt intrycket av att tusentals andra ändå tycker att detta är tummen upp-bra. Det ter sig normalt.

Under arbetet med denna research insåg jag mer och mer vad detta de facto handlar om: radikalisering. Porren är våldsbejakande. 

Ingen man blir våldtäktsman eller mördare enbart utav porren. Det måste till fler skadliga faktorer i samverkan. Socialt utanförskap, brist på motbilder, ett okontrollerat missbruk av just porren, ensamhet, en känsla av misslyckande eller meningslöshet, livsavgörande negativa händelser, psykosociala problem och mycket annat. 

Jag tror att vi också bör se på våldsporr som något som kan radikalisera vissa män. Och göra dem farliga.

När vi talar om våldsbejakande islamister eller högerextrema dito så är det fullt begripligt för de flesta hur de bit för bit har radikaliserats, ofta på nätet. 

Ingen blir en IS-krigare enbart av att titta på avrättningsfilmer, eller blir en ny Breivik enbart av att surfa runt på rasistsajter. Men vi förstår ändå att för vissa individer så är just radikaliseringspropagandan en oerhört viktig komponent för att få en person, som också har problem med andra högriskfaktorer, att tippa över och ta till våld. 

Han slutar se sina potentiella offer som människor, han har under radikaliseringen avhumaniserat objekten för sitt hat. 

Jag tror att vi också bör se på våldsporr som något som kan radikalisera vissa män. Och göra dem farliga. 

Inte alla män, men där andra skadliga faktorer samverkar. För en man som har gått så långt att han tänder sexuellt på den typen av våldsporr, han har slutat att se på kvinnan han betraktar som en människa med ett eget unikt människovärde, med rätt att själv bestämma över sin kropp och sin lust. 

Att betrakta hur en man kissar ner i en kvinnas strupe eller hur en grupp män står och skrattar åt en gråtande kvinna för att hon har fått så mycket sperma i ögonen att hon inte kan se – det gör något med betraktaren. Något går sönder.

Porrprotest 1999.
Foto: Jack Mikrut / TT Nyhetsbyrån

Att tala i termer av radikalisering är helt enkelt för att få fler att bättre förstå hur avtrubbningen och normaliseringen går till. Hur gränser förskjuts, hur kvinnor slutar ses som människor, hur oerhört farlig denna våldsbejakande cocktail av sexuell upphetsning och förnedring kan bli för vissa.

Jag tänker ofta att det är ganska obegripligt hur vuxenvärlden har lämnat arenan och låter mycket av ”sexundervisningen” för våra unga skötas av multinationella vinstdrivande företag som levererar kvinnoförnedrande instruktionsfilmer helt utan problematiserande eller ifrågasättande. 

Att ifrågasätta detta är inte att vara sexfientlig – tvärtom. Detta handlar om att värna sexualiteten. 

Låt oss inte glömma en viktig sak här – sex är roligt, lustfyllt och underbart. Porr är något annat. 


Katarina Wennstam är författare, journalist och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Vargen”.

Foto: Eva Tedesjö/DN/TT


Eva Beckman och Daniel Sandström i debatt efter stormen mot "Gokväll".