Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putin och Trump är av samma skrot och korn

Det är fler än Stig Fredrikson som ser tycket mellan Vladimir Putin och Donald Trump.Foto: Mindaugas Kulbis / AP TT NYHETSBYRÅN
Putin verkar nöjd med USA:s nya president.Foto: Yuri Kochetkov / EPA
Barack Obama.Foto: Carolyn Kaster / AP
Stig Fredrikson.Foto: Mikael Sjöberg

Rysslands president Vladimir Putin njuter när Barack Obama ersätts av Donald Trump.

Stig Fredriksson skriver om mannen som aldrig glömmer en oförrätt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Vladimir Putin glömmer aldrig en oförrätt. Som han ser det har Barack Obama inte gjort annat de senaste åren än förringat och förolämpat både Putin själv och Ryssland. Obama har gång på gång betonat att även om Ryssland är en militär supermakt så är Rysslands makt och inflytande högst begränsat

”Har ni någonsin köpt en sak där det står Made in Russia?” undrade Obama häromåret. Och på sin presskonferens före jul sa Obama att ryssarna inte står för några innovationer. Deras ekonomi producerar inget som någon vill köpa, utom olja, gas och vapen.

Putins Ryssland vill bli behandlat som en stormakt, och med Donald Trumps seger har Putin sett sin chans att ge igen. Han har helt enkelt avskrivit Barack Obama långt innan denne har lämnat Vita huset.

 

LÄS MER: Europas framtid ligger i Putins händer

Putin vill göra upp med Trump

I det noggrant koreograferade skådespelet i Moskva efter utvisningarna av ryska diplomater gick Putin emot sin egen utrikesminister och beslöt att ignorera Obamas åtgärder. Obama är historia och hans beslut betyder ingenting. Men Putin sitter kvar vid makten och har redan siktet inställt på att göra upp med Donald Trump.

Barack Obama har i ryssarnas ögon varit en svag ledare, en president som hållit fina tal men inte vågar visa musklerna. Alltså själva motsatsen till Vladimir Putin. Donald Trump däremot ser Putin som en president av samma skrot och korn som han själv.

 

LÄS MER: Med Trump dog den politiska mitten

Cyniska ledare med anspråk

Redan innan han tillträtt har Trump sagt saker som är precis det Putin vill höra. "En stark ledare för sitt land", till exempel. Och ”jag har alltid vetat att han är mycket smart”, efter beslutet att inte utvisa amerikaner från Moskva.

Både Putin och Trump är cyniska maktspelare. Putin räknar med att Trump ska visa förståelse för Rysslands intressen och anspråk på inflytande i sina närmaste grannländer. I så fall är Putin beredd att förbättra det nedkylda förhållandet med USA.

Putin hyser en längtan tillbaka till världen före 1991. Nu vill han sätta sig ned med Donald Trump och göra upp om inflytandet i världen, som det var på supermakten Sovjetunionens tid. Det bådar inte gott för de länder som nu i mer än 25 år har försökt frigöra sig från det ryska inflytandet.

 

Stig Fredrikson

kulturen@expressen.se

 

Stig Fredrikson är journalist, författare och medarbetare i Expressen Kultur.

Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.