Regissören Rikard Bergqvist förvandlar "Hairs" färgsprakande låtkavalkad till ett existentiellt vrål. Foto: Mats Bäcker
Regissören Rikard Bergqvist förvandlar "Hairs" färgsprakande låtkavalkad till ett existentiellt vrål.  Foto: Mats Bäcker

Provokativ och giftig – det hair är jättebra

Publicerad

Regissören Rikard Bergqvist förvandlar "Hairs" färgsprakande låtkavalkad till ett existentiellt vrål. Han ger fulla fasen i nostalgin trots att det säkert sitter fullt av 50- och 60-talister i publiken på Göteborgsoperan och vill dansa tillbaka längs minnenas boulevard. Det är dags för en ny publikgeneration nu. Kanske just den som det handlar om, där hormonerna fortfarande rusar runt och det sista man vill är att kamma sig och skaffa ett jobb. De klamrar sig fast vid sitt ungdomslimbo, medan klockan obönhörligt tickar på.

Dagens ungdomar blir visserligen inte inkallade, men det är som att de tar långa omvägar jorden runt för att inte råka fastna i ekorrhjulet. Precis den nästan desperat eskapistiska känslan lyckas den fullkomligt fenomenala ensemblen förmedla på Göteborgsoperan.

Malin Zakis koreografi är en kombination av jazz och street och allt sitter på plats, musikaliskt, sceniskt, sångligt. Alla tycks så bekväma i Tomas Sjöstedts scenkostym, var och en med sitt unika uttryck. Ingen nämnd ingen glömd.

Upplägget är detta: Ungdomsgänget ockuperar en splitterny galleria i stil med det abnorma Mall of Scandinavia. De befinner sig alltså på en plats där de egentligen inte får vistas. De måste skynda sig att leva.

Martin Östergren står för den musikaliska ledningen och kapellmästare för de tio livemusikerna på scenen är Dan Lindén och Rickard Åström. Sedan blir det åka av. I centrum finns den Jesus-liknande hipstern Claude (Vilhelm Blomgren), självupptagen och vilsen, med inkallelseordern hängande över sig som ett orosmoln. Ska han ut i kriget eller inte. Gänget säger nej, det surrealistiska föräldraparet säger jo, men själv vet han inte. Än mindre klarar han av att hantera kärleken från Jeanie (Klara Nilsson).

Rikard Bergqvists översättning är samtida utan att vara sökt. Provokativ och giftig, rolig och rörande. "Hair" rörde om i grytan när den flyttades till Broadway 1968 eftersom en tredjedel av ensemblen var vit och musikalen innehöll flera nummer som reagerade på den rådande rasismen. Att sjunga om sex i mixade relationer, var kontroversiellt. Och nu känns det överraskande modernt att tre svarta brudar sjunger om att de skulle vilja ligga med en vit man, "I need some milk in my coffee".

Föräldraföreningen mot narkotika har kanske ett och annat att invända mot andra akten. Den består nämligen huvudsakligen av en hallucination framkallad av "rekreationellt mentalt expanderande droger", som Magnus Linton uttrycker det i programmet.

Jag tycker att det är ett genidrag att skildra krigets fasor genom en utdragen, våldsam hallis. Faktiskt så gripande att jag måste svälja hårt under den överväldigande finalens "Let the sunshine in".

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag